‘Duurzamer eten levert direct milieuwinst op’

Duurzamer eten is simpel in een paar stappen mogelijk en levert ook direct grote milieuwinst op. Dat stelt het Voedingscentrum. Om het voedsel te produceren dat de gemiddelde Nederlander eet, is 1,6 hectare landbouwgrond nodig. Dat is 2,5 voetbalveld; bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar is.

Het Voedingscentrum heeft de online test herzien waarbij de consument erachter kan komen hoe groot zijn eigen voedselafdruk is. Dit kan door 15 meerkeuzevragen te beantwoorden.

Twee aardbollen

De ecologische voetafdruk van de Nederlander bedraagt 5,3 hectare. Daarvan is 1,6 hectare nodig voor de productie van voedsel. Als iedere wereldbewoner op aarde zo'n grote voedselafdruk zou hebben, zijn er voor het verbouwen van dit voedsel bijna 2 aardbollen nodig. Per wereldbewoner is er 1,8 hectare beschikbaar, waarvan 0,9 hectare voor voedsel.

Voedsel is ook verantwoordelijk voor maar liefst twee derde van ons totale waterverbruik. Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 3800 liter water per dag nodig, tegen een beschikbare hoeveelheid van 2740 liter per dag.

Snel en veel winst

Er valt snel en veel winst te behalen. Door bijvoorbeeld minder rood vlees te eten en minder voedsel te verspillen kan de consument zijn voedselafdruk al met 20 procent verlagen.

Met de vernieuwde Voedselafdruk-tool van het Voedingscentrum ziet de consument na het invullen van 15 meerkeuzevragen hoe groot zijn voedselafdruk en waterafdruk is.

Vervolgens kan hij een uitdaging kiezen. Deelnemers ontvangen dan twee weken lang tips die daarbij helpen.

Vrienden uitdagen

Als het is de deelnemer gelukt is om zijn voedselafdruk te verlagen, kan hij of zij weer een nieuwe uitdaging aangaan. Ook kunnen familie en vrienden via social media worden uitgedaagd.

Het Voedingscentrum geeft ook praktische tips om het voedselgebruik te verduurzamen.

Lees ook:

Lees ook
Eerlijke prijs voor vlees

Eerlijke prijs voor vlees

Nederlanders betalen te weinig voor vlees. Dat is de stelling van TAPPC. Deze coalitie pleit voor een 'eerlijke' prijs voor vlees waarin ook de maatschappelijke kosten zijn meegerekend. Minister Carola Schouten staat hier voor open. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...

NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

NWO roept op tot onderzoek naar aquatische voedselproductie

Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek lanceert een ‘call for proposals’ rondom aquatische voedselproductie. Het instituut zoekt naar oplossingen voor duurzame voedselproductie en medegebruik op de Noordzee en in estuaria.