E. coli O157 uitbraak in Groot-Brittannië

8 juli 2016

Groot-Brittannië kampt met een E. coli O157 uitbraak die al meer dan honderd mensen heeft getroffen. Er zijn zeker 45 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Een persoon zou zijn overleden. Vermoed wordt dat gemengde bladsla, mogelijk rucola, de boosdoener is, maar dat is nog niet aangetoond.

Dat meldt Public Health England (PHE). De meerderheid van de 109 zieken raakte besmet in Engeland, vooral in het zuidwesten, maar er zijn ook zes ziektegevallen in Wales gemeld en één in Schotland. Het zijn vooral volwassenen en meer vrouwen dan mannen.

Nationaal team

Volgens de meest recente update kwamen de meldingen binnen tussen 31 mei en 25 juni. PHE kwam eind juni voor het eerst achter de omvang van deze uitbraak en nam direct maatregelen. Er is direct een onderzoek gestart. Ook is een nationaal team samengesteld om alle mogelijke beheersmaatregelen uit te voeren en het verloop goed in de gaten te houden.

Het gaat volgens PHE om E. coli O157, faagtype 34. In het hele land is er nu extra waakzaamheid voor deze bacteriestam.

Rucola?

Meerdere mensen hebben aangegeven gemengde salade gegeten te hebben met rucola, voordat ze ziek werden. De bron van de besmetting is nog niet bevestigd, dus andere voedingsmiddelen worden nog niet uitgesloten. Een onderzoek loopt nog steeds.

De bacterie wordt overgedragen door het eten van besmet voedsel of door direct contact met dieren die de bacterie met zich meedragen. Overdracht is ook mogelijk via een besmet persoon, als de hand- en toilethygiëne slecht is.

Preventie

Mensen wordt mensen aangeraden om eerst de losse grond van de groenten te verwijderen, voordat ze het opslaan. Groenten die rauw gegeten worden, zoals alle bladsla, moet voor het consumeren goed gewassen worden, tenzij ze voorbehandeld zijn en dus geschikt om direct op te eten. Ook moeten mensen na elk toiletbezoek hun handen goed wassen.

Een infectie met E. coli  O157 kan leiden tot diverse symptomen, van lichte diarree tot bloedige diarree met ernstige buikpijn. In zeldzame gevallen kan het ook leiden tot ernstiger medische aandoeningen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?