E. coli in rauwmelkse kaas

evmi-rauwmelksekaas

Rauwmelkse kaas van de Franse producent Etoile du Vercors met diverse merknamen wordt ook in Nederland teruggeroepen omdat er mogelijk E. coli O26 H11 in zit. Dat meldt de NVWA.

Het gaat om kazen van de merken Saint Félicien, Saint Marcellin IPG, Sechon de Vache en Tommes Du Dauphine die zijn aangeleverd door producent Etoile du Vercors uit Frankrijk met identificatie FR 38 409 001 CE en houdbaarheidsdatum tussen 4-8-2014 en 3-9-2014.

De NVWA is via RASFF, het Europese waarschuwingssysteem, op de hoogte gesteld.

De kaassoorten worden verkocht in diverse verpakkingen en hoeveelheden, bij groothandels, kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten. Ze zijn ook verwerkt in tableaus met meerdere kaassoorten.

Consumenten die deze kazen al hebben gekocht en nog in hun bezit hebben, wordt verzocht ze niet meer te consumeren en weg te gooien.

E. coli

Escherichia coli O26 H11 kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen. Het kan daarbij gaan om maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree en koorts. In zeer ernstige gevallen kunnen bij jonge kinderen nierstoornissen optreden.

De NVWA raadt het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Lees ook:

Reblochon-recall uitgebreid naar Nederland (1 juli 2014)

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

 
Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...