E. coli in rauwmelkse kaas

evmi-rauwmelksekaas

Rauwmelkse kaas van de Franse producent Etoile du Vercors met diverse merknamen wordt ook in Nederland teruggeroepen omdat er mogelijk E. coli O26 H11 in zit. Dat meldt de NVWA.

Het gaat om kazen van de merken Saint Félicien, Saint Marcellin IPG, Sechon de Vache en Tommes Du Dauphine die zijn aangeleverd door producent Etoile du Vercors uit Frankrijk met identificatie FR 38 409 001 CE en houdbaarheidsdatum tussen 4-8-2014 en 3-9-2014.

De NVWA is via RASFF, het Europese waarschuwingssysteem, op de hoogte gesteld.

De kaassoorten worden verkocht in diverse verpakkingen en hoeveelheden, bij groothandels, kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten. Ze zijn ook verwerkt in tableaus met meerdere kaassoorten.

Consumenten die deze kazen al hebben gekocht en nog in hun bezit hebben, wordt verzocht ze niet meer te consumeren en weg te gooien.

E. coli

Escherichia coli O26 H11 kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen. Het kan daarbij gaan om maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree en koorts. In zeer ernstige gevallen kunnen bij jonge kinderen nierstoornissen optreden.

De NVWA raadt het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Lees ook:

Reblochon-recall uitgebreid naar Nederland (1 juli 2014)

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

 
Lees ook
‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

Drie doden door listeria in vleeswaren

Drie doden door listeria in vleeswaren

Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

In 2017 werd de voedselindustrie volledig overvallen door de fipronilcrisis, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Als we niet meer doen om zulke nieuwe voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen, zullen we vaker voor zulke nare verrassingen komen te staan, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het voedselveiligheidssysteem...