E. coli in rauwmelkse kaas

evmi-rauwmelksekaas

Rauwmelkse kaas van de Franse producent Etoile du Vercors met diverse merknamen wordt ook in Nederland teruggeroepen omdat er mogelijk E. coli O26 H11 in zit. Dat meldt de NVWA.

Het gaat om kazen van de merken Saint Félicien, Saint Marcellin IPG, Sechon de Vache en Tommes Du Dauphine die zijn aangeleverd door producent Etoile du Vercors uit Frankrijk met identificatie FR 38 409 001 CE en houdbaarheidsdatum tussen 4-8-2014 en 3-9-2014.

De NVWA is via RASFF, het Europese waarschuwingssysteem, op de hoogte gesteld.

De kaassoorten worden verkocht in diverse verpakkingen en hoeveelheden, bij groothandels, kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten. Ze zijn ook verwerkt in tableaus met meerdere kaassoorten.

Consumenten die deze kazen al hebben gekocht en nog in hun bezit hebben, wordt verzocht ze niet meer te consumeren en weg te gooien.

E. coli

Escherichia coli O26 H11 kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen. Het kan daarbij gaan om maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree en koorts. In zeer ernstige gevallen kunnen bij jonge kinderen nierstoornissen optreden.

De NVWA raadt het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Lees ook:

Reblochon-recall uitgebreid naar Nederland (1 juli 2014)

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

 
Lees ook
NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.