E. coli in rauwmelkse kaas

evmi-rauwmelksekaas

Rauwmelkse kaas van de Franse producent Etoile du Vercors met diverse merknamen wordt ook in Nederland teruggeroepen omdat er mogelijk E. coli O26 H11 in zit. Dat meldt de NVWA.

Het gaat om kazen van de merken Saint Félicien, Saint Marcellin IPG, Sechon de Vache en Tommes Du Dauphine die zijn aangeleverd door producent Etoile du Vercors uit Frankrijk met identificatie FR 38 409 001 CE en houdbaarheidsdatum tussen 4-8-2014 en 3-9-2014.

De NVWA is via RASFF, het Europese waarschuwingssysteem, op de hoogte gesteld.

De kaassoorten worden verkocht in diverse verpakkingen en hoeveelheden, bij groothandels, kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten. Ze zijn ook verwerkt in tableaus met meerdere kaassoorten.

Consumenten die deze kazen al hebben gekocht en nog in hun bezit hebben, wordt verzocht ze niet meer te consumeren en weg te gooien.

E. coli

Escherichia coli O26 H11 kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen. Het kan daarbij gaan om maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree en koorts. In zeer ernstige gevallen kunnen bij jonge kinderen nierstoornissen optreden.

De NVWA raadt het nuttigen van rauwmelkse producten af voor zieken, zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en personen die lijden aan ziektes waardoor de afweer vermindert.

Lees ook:

Reblochon-recall uitgebreid naar Nederland (1 juli 2014)

Minder RASFF-meldingen in 2013 (17 juni 2014)

 
Lees ook
Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Nieuw voedselveiligheidsinstituut van start

Maandag 3 juni was de officiële opening van het nieuwe instituut Wageningen Food Safety Research, dat op 1 juni 2019 officieel van start ging. Wageningen Food Safety Research (WFSR) is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland.

Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

Kassa: "Tonijn wordt vaak bijgekleurd"

Door de populariteit van sushi is de vraag naar verse rode tonijn toegenomen. Om de rode kleur te behouden wordt de tonijn veelal bijgekleurd, stelt het tv-programma Kassa. Door het bijkleuren kan je niet meer zien of de vis wel vers is.