Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

grimbergen-flickr-foodlog

Fotocredits: 'Grimbergen', matt512

We moeten nog een jaartje geduld hebben, maar dat is natuurlijk niets na 220 jaar. Volgend jaar zal er eindelijk weer Grimbergen abdijbier gebrouwen in de abdij te Grimbergen.

Grimbergen? Dat bestaat toch al lang? Jazeker, maar het commerciële abdijbier met die naam wordt gebrouwen door Alken Maes en Carlsberg, in België en Frankrijk. Sinds de abdij tijdens de Franse Revolutie in brand werd gestoken, is er geen bier meer gebrouwen in de Norbertijnenabdij zelf.

Tot het zo'n vier jaar geleden ging kriebelen. Er was een probleempje: de receptuur leek verloren. Geduldig doorspitten van de bibliotheek leverde resultaat op. In boeken uit de twaalfde eeuw, geschreven in het Latijn en Middelnederlands, waren aanknopingspunten te vinden. "We ontdekten lijsten met ingrediënten voor bieren uit vroeger eeuwen, de gebruikte hopsoorten, de types vaten en flessen en zelfs een lijst van de gangbare bieren van eeuwen geleden," zegt pater Karel, subprior van de abdij. 

Die oude receptuur gaat nu, in combinatie met moderne brouwtechnieken en ingrediënten, de basis vormen voor de microbrouwerij in de abdij. Het is de bedoeling dat er jaarlijks zo'n 10.000 hectoliter gebrouwen gaat worden. "Dat is heel weinig en een pak minder dan Westmalle of andere abdij- of trappistbieren", aldus Marc-Antoine Sochon, de brouwmeester van Grimbergen bij Carlsberg. Het eerste bier wordt een Grimbergen Triple D'Abbaye, met een alcoholpercentage van 10,8%. Daarna volgen andere 'limited editions'.

Waarom mag de 'echte' Grimbergen uit de abdij zomaar de naam gebruiken van de 'nepper' die inmiddels alle rechten op de naam heeft? Grimbergen abdij en Grimbergen commercieel werken samen. 

Even ter vergelijking: de Nederlandse trappistenbrouwerij Koningshoeven brouwt per jaar 100.000 hectoliter bier, dat is 10 miljoen liter.

Bron: Foodlog

Thema's
Meer over
Lees ook
GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier: bier gemaakt van mestwater

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier. Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken,...

Jasper Kessels nieuwe Retaildirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Jasper Kessels nieuwe Retaildirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Jasper Kessels is de nieuwe Retaildirecteur van Bierbrouwerij AB InBev. Hij volgt Mark Hanssen op, die per 1 januari 2020 startte als horecadirecteur bij de brouwer in Nederland.

Dommelsche Bierbrouwerij krijgt monumentale status

Dommelsche Bierbrouwerij krijgt monumentale status

De gemeente Valkenswaard heeft de monumentale status toegekend aan de Dommelsche Bierbrouwerij. Dit maakte de gemeente 30 oktober bekend tijdens de viering van het 275 jarige jubileum van de brouwerij.