Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

grimbergen-flickr-foodlog

Fotocredits: 'Grimbergen', matt512

We moeten nog een jaartje geduld hebben, maar dat is natuurlijk niets na 220 jaar. Volgend jaar zal er eindelijk weer Grimbergen abdijbier gebrouwen in de abdij te Grimbergen.

Grimbergen? Dat bestaat toch al lang? Jazeker, maar het commerciële abdijbier met die naam wordt gebrouwen door Alken Maes en Carlsberg, in België en Frankrijk. Sinds de abdij tijdens de Franse Revolutie in brand werd gestoken, is er geen bier meer gebrouwen in de Norbertijnenabdij zelf.

Tot het zo'n vier jaar geleden ging kriebelen. Er was een probleempje: de receptuur leek verloren. Geduldig doorspitten van de bibliotheek leverde resultaat op. In boeken uit de twaalfde eeuw, geschreven in het Latijn en Middelnederlands, waren aanknopingspunten te vinden. "We ontdekten lijsten met ingrediënten voor bieren uit vroeger eeuwen, de gebruikte hopsoorten, de types vaten en flessen en zelfs een lijst van de gangbare bieren van eeuwen geleden," zegt pater Karel, subprior van de abdij. 

Die oude receptuur gaat nu, in combinatie met moderne brouwtechnieken en ingrediënten, de basis vormen voor de microbrouwerij in de abdij. Het is de bedoeling dat er jaarlijks zo'n 10.000 hectoliter gebrouwen gaat worden. "Dat is heel weinig en een pak minder dan Westmalle of andere abdij- of trappistbieren", aldus Marc-Antoine Sochon, de brouwmeester van Grimbergen bij Carlsberg. Het eerste bier wordt een Grimbergen Triple D'Abbaye, met een alcoholpercentage van 10,8%. Daarna volgen andere 'limited editions'.

Waarom mag de 'echte' Grimbergen uit de abdij zomaar de naam gebruiken van de 'nepper' die inmiddels alle rechten op de naam heeft? Grimbergen abdij en Grimbergen commercieel werken samen. 

Even ter vergelijking: de Nederlandse trappistenbrouwerij Koningshoeven brouwt per jaar 100.000 hectoliter bier, dat is 10 miljoen liter.

Bron: Foodlog

Thema's
Meer over
Lees ook
Trappisten vertalen hun geloof in duurzaam water voor hun bier

Trappisten vertalen hun geloof in duurzaam water voor hun bier

De Nederlandse trappistenbrouwerij van Koningshoeven, één van de 13 abdijen ter wereld die trappistenbier mogen produceren, brouwt 10 miljoen liter bier per jaar.  Voor de monniken begon dat commerciële succes te knagen. "We bidden zeven keer per dag tot God en danken hem voor zijn creatie, maar we deden niets tegen...

De Haagsche Bierbitterbal

De Haagsche Bierbitterbal

De Haagsche Croquetterij, Brouwerij De Prael en de Internationale biersommelier Arvid Bergström hebben de handen ineen geslagen. Gezamelijk ontwikkelden zij de Haagsche Bierbitterbal. Vandaag, donderdag 13 december wordt deze bierbitterbal voor het eerst geserveerd in de brouwerij. In april 2018 opende Brouwerij de Prael de deuren in Den Haag....

Heineken legt voorraad aan achter Britse grens

Heineken legt voorraad aan achter Britse grens

Heineken werkt samen met logistieke dienstverlener Wincanton aan extra opslagruime in Groot-Brittannië. Dat meldt Bloomberg. Heineken, producent van onder meer Strongbow appelcider en tequila-bier Desperados, zou van plan zijn om duizenden pallets met drank op te slaan voordat de Britten de Europese Unie verlaten eind maart. Brexit-bezorgdheid De...