Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

23 mei 2019 Cécile Janssen, Foodlog

Fotocredits: 'Grimbergen', matt512

We moeten nog een jaartje geduld hebben, maar dat is natuurlijk niets na 220 jaar. Volgend jaar zal er eindelijk weer Grimbergen abdijbier gebrouwen in de abdij te Grimbergen.

Grimbergen? Dat bestaat toch al lang? Jazeker, maar het commerciële abdijbier met die naam wordt gebrouwen door Alken Maes en Carlsberg, in België en Frankrijk. Sinds de abdij tijdens de Franse Revolutie in brand werd gestoken, is er geen bier meer gebrouwen in de Norbertijnenabdij zelf.

Tot het zo'n vier jaar geleden ging kriebelen. Er was een probleempje: de receptuur leek verloren. Geduldig doorspitten van de bibliotheek leverde resultaat op. In boeken uit de twaalfde eeuw, geschreven in het Latijn en Middelnederlands, waren aanknopingspunten te vinden. "We ontdekten lijsten met ingrediënten voor bieren uit vroeger eeuwen, de gebruikte hopsoorten, de types vaten en flessen en zelfs een lijst van de gangbare bieren van eeuwen geleden," zegt pater Karel, subprior van de abdij. 

Die oude receptuur gaat nu, in combinatie met moderne brouwtechnieken en ingrediënten, de basis vormen voor de microbrouwerij in de abdij. Het is de bedoeling dat er jaarlijks zo'n 10.000 hectoliter gebrouwen gaat worden. "Dat is heel weinig en een pak minder dan Westmalle of andere abdij- of trappistbieren", aldus Marc-Antoine Sochon, de brouwmeester van Grimbergen bij Carlsberg. Het eerste bier wordt een Grimbergen Triple D'Abbaye, met een alcoholpercentage van 10,8%. Daarna volgen andere 'limited editions'.

Waarom mag de 'echte' Grimbergen uit de abdij zomaar de naam gebruiken van de 'nepper' die inmiddels alle rechten op de naam heeft? Grimbergen abdij en Grimbergen commercieel werken samen. 

Even ter vergelijking: de Nederlandse trappistenbrouwerij Koningshoeven brouwt per jaar 100.000 hectoliter bier, dat is 10 miljoen liter.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?