Eendenkroos bron plantaardige eiwitten

18 juli 2016

ABC-Kroos wil waterlinzen (eendenkroos) gaan gebruiken als plantaardige eiwitbron voor diverse voedingsmiddelen. “Denk aan soepen, sauzen en zelfs brood”, vertelt Hans Derksen van het bedrijf. Maar voor het zo ver is, moeten eerst vergunningen worden verkregen.

In het Praktijkcentrum voor Eiwit Onderzoek (PEO) in Groenlo wint ABC-Kroos eiwitten uit waterlinzen. “Waterlinzen is hetzelfde als eendenkroos, maar het klinkt een stuk consumentvriendelijker”, vertelde medeoprichter en directeur Derksen in radioprogramma Evers staat op.

Basis voor eiwitonderzoek

Telers van waterlinzen kweken het in een schone omgeving, dus niet in sloten. Ze leveren dagelijks 500 tot 1000 kilo aan ABC-Kroos. Ze. Die waterlinzen worden in de proeffabriek verwerkt tot ingrediënt als basis voor eiwitonderzoek (zie foto).

ABC-Kroos haalt de eiwitten uit de waterlinzen volgens een gepatenteerd procedé. De plantaardige eiwitten uit de waterlinzen (meer dan 70 procent) behouden de functionele eigenschappen en zijn oplosbaar in water.

Toepassingen

Het kan gebruikt worden in bijvoorbeeld vleesvervangers of in kaas. Andere toepassingen zijn antioxidanten, zetmeel en cellulose.“Het smaakt hetzelfde als dierlijke eiwitten, zegt Derksen.

Non-food toepassingen liggen bijvoorbeeld in verf, coatings en lijm, vanwege het waterbindende en gelvormende vermogen.

Voor het toepasbaar is in food, moet eerst een vergunningentraject worden doorlopen.

'Nieuw in Europa'

“Buiten Europa is het al heel normaal dat eiwitten uit waterlinzen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen", vertelt Derksen.

"Maar dit initiatief is nieuw voor de Europese voedingsmarkt en dat moet eerst streng worden gecontroleerd. Dat is alleen maar goed natuurlijk.”

ABC-Kroos zit sinds begin dit jaar in het PEO op Regionaal Bedrijvenpark Laarberg in Groenlo.

Ruimte en expertise

Het PEO biedt ruimte aan duurzame bedrijven die willen innoveren met eiwitten van natuurlijke herkomst.

Het centrum levert laboratoriumruimte, onderzoek- en productievoorzieningen en expertise voor onderzoek en ontwikkeling, opschaling van productie en raffinage en voor kwaliteitscontrole.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?