Eerlijke prijs voor vlees

Rundvlees_Pixabay

Foto: Pixabay

Nederlanders betalen te weinig voor vlees. Dat is de stelling van TAPPC. Deze coalitie pleit voor een 'eerlijke' prijs voor vlees waarin ook de maatschappelijke kosten zijn meegerekend. Minister Carola Schouten staat hier voor open. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. 

TAPPC is de afkorting van True Animal Protein Price Coalitie. Zij vinden dat vlees duurder moet worden. In de huidige vleesprijs worden kosten zoals klimaatschade, dierenwelzijn, volksgezondheid en lage inkomens van boeren niet meegerekend. "Een eerlijke, iets hogere, vleesprijs pakt die problemen aan en stelt ons in staat om groenten en fruit goedkoper te maken en te investeren in duurzame landbouw."

In een kamerbrief laat Minister Carola Schouten weten dat zij bereid is om dit voorstel te onderzoeken. Het zou een van de stappen kunnen zijn om de overgang naar kringlooplandbouw mogelijk te maken. "Want zolang ondernemen voor een volhoudbare toekomst die ondernemers zelf onvoldoende perspectief biedt, zal de zo noodzakelijke verduurzaming onder de maat blijven."

Minister Schouten is in gesprek met de supermarkten over de verduurzaming van de voedselproductie. In de kamerbrief doet ze verslag over de voortgang. De volgende werkafspraken zijn gemaakt: verduurzaming dierlijke producten, het aanbod van regio- en streekproducten vergroten, meer transparantie in de vorm van duurzaamheidsrapportages en datadelen, stimuleren van samenwerking binnen de wet Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven, en het terugdringen van voedselverspilling.

Bron: Nieuwe Oogst

Lees ook
Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Studenten Inholland Delft presenteren innovatieve food-startups

Van glutenvrije poffertjes tot een likeur van overgebleven sinaasappelschillen. Ook dit jaar brengen studenten van de opleiding Food Commerce and Technology in Delft nieuwe producten en diensten op de markt, tijdens de minor Challenge Ondernemen.

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

We gaan duurzaam het jaar uit met de digitale editie van EVMI 8. Via de link hieronder lees je het magazine direct. Duurzaamheid is altijd een belangrijk thema voor EVMI, maar in deze editie staat er een extra spotlight op.