Eerste Dutch Agri Food Week in oktober

Diverse organisaties in food hebben de krachten gebundeld. Van 12 tot en met 20 oktober organiseren ze de Dutch Agri Food Week om innovatie te bevorderen, kennis te delen en te genieten van gezonde voeding.

De organisaties zijn Agrifood Capital, Food Valley NL, Greenport Westland-Oostland en Brightlands Greenport Venlo. Ze worden ondersteund door topsector Agri & Food. "De Dutch Agri Food Week is een van de manieren van de sector om te laten zien wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren. De verschillende partijen binnen de sector willen door hun deuren open te zetten, open en helder zijn en het contact met de samenleving versterken. Tijdens de Dutch Agri Food week delen partijen uit de agrifood sector hun enthousiasme, kennis en kunde. Boeren, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel”, aldus de organisatoren.

De activiteiten in de Dutch Agri Food Week moeten bovendien laten zien dat de sector modern en internationaal is, kansrijk is om in te studeren en te werken, in te ondernemen en te investeren.

Food Valley Expo

Het programma van de Dutch AgriFood Week 2015 omvat een bundeling van bestaande en nieuwe evenementen en wordt op 12 oktober officieel geopend, op de eerste dag van de tweedaagse Food Valley Expo op de campus in Wageningen. Food Valley Expo is de internationale innovatieconferentie en -expo voor agrifood, horti en feed professionals. Tijdens het evenement wordt ook de Food Valley Award uitgereikt.

Op 15 oktober houdt de gemeente Westland het jaarlijkse Westland Event, in Naaldwijk. Thema dit jaar is ‘Tuinbouw in Transitie, de kracht van veranderen’. In de regio Oostland is die dag de Oostlanddag met als thema ‘Volle kracht vooruit’. Bij beide events speelt de Greenport Westland-Oostland een belangrijke rol.

AgriFood Capital

Van 15 tot en met 20 oktober organiseert AgriFood Capital op verschillende locaties in de regio Noordoost-Brabant events gehouden, zowel voor professionals als voor consumenten. In Den Bosch buigen 100 ‘game changers’ zich tijdens het World Agri Food Forum over de toekomst van voedsel en voedselvoorziening. Wetenschappers en ketenpartners uit de zuivelsector ontmoeten elkaar op de Dairy Campus bedrijvendag. Ook wordt de Grow Campus feestelijk geopend. Onderdeel van de opening is de start van Insectlab, de proeftuin voor opleiding, praktijkonderzoek en toepassing van duurzame eiwitproductie uit insecten voor food en feed.

Vernieuwende ondernemers presenteren hun bedrijven en productinnovaties voor een vakjury tijdens de voorrondes van de BOV-Food to Fit Awards 2015. In deze regionale kookwedstrijd voor tien- tot twaalfjarigen koken jonge finalisten samen met professionele kookteams voor zo’n 300 mensen. Tegelijkertijd staat de deur open voor het brede publiek om tijdens de ‘Open Doors’ kennis te maken met innovatieve bedrijven en de nieuwste innovaties te ervaren.

Food Inspiration Days

In Veghel vindt de zevende editie plaats van de Food Inspiration Days. Hierin worden concepten, trends en ontwikkelingen getoond op de horeca en foodservicemarkt. Thema is dit jaar ‘Re-connect’, het herstellen van de verbinding tussen consument en producent, tussen mensen en seizoenen en mensen met elkaar.

Brightlands Greenport Venlo

Tijdens de Dutch AgriFood Week vinden in de regio Venlo eveneens diverse evenementen plaats. Een van de belangrijkste locaties voor deze evenementen is het onlangs geopende Co-creatielab in Villa Flora. Dit lab heeft een aantal faciliteiten zoals een kook – en smaakcentrum, een collegezaal, verwerkingsruimten en proeffaciliteiten van waaruit workshops, lezingen en andere activiteiten plaatsvinden gericht op de agrifood sector.

Het is de bedoeling de Dutch Agri Food Week de komende jaren uit te laten groeien tot hét nationale podium voor de Nederlandse agrifood sector.

Lees ook:

Nominatie Food Valley Award voor biobased koffiecapsules Peeze (7 juli 2015)

Lees ook

Van Dam: '8,5 miljoen subsidie voor innovaties'

Het kabinet stelt 8 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor hightech innovaties. Bovendien komt er 500.000 euro voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag tijdens de Food Valley Expo bekendgemaakt. De 8 miljoen euro voor hightech innovaties moet zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en toonaangevend blijft. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven een vergelijkbaar bedrag. Van Dam: "De Nederlandse landbouw staat...