Eerste helft 2022 minder varkens geslacht

slachthuis varkens_pixabay

Foto: Pixabay

In Nederland zijn er 4 procent minder varkens geslacht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Slecht een klein deel van deze productie is biologisch. Daarnaast is er een lichte stijging van de prijs voor een slachtvarken.

De eerste weken van 2022 zijn er volgens de cijfers van RVO in Nederland bij 8,7 miljoen varkens geslacht. Vorig jaar waren dit er ruim 9 miljoen. Het gemiddelde gewicht bleef vrijwel gelijk. De eerste helft van 2022 lag het gemiddelde karkasgewicht op 100,35 kilogram. Een kleine afname ten opzichte van 2021. Toen was dit gewicht 100,42 kilo.

Stijging prijs

Pigbusiness signaleert een voorzichtige opwaartse trend op de Europese slachtvarkensmarkt. “Na lichte prijsstijgingen in verschillende EU-landen vorige week, volgen nu ook de prijzen voor slachtvarkens in Nederland, Frankrijk en Spanje met stijgingen van tussen de 4 en 8 cent.” Dit komt volgens Pigbusiness met name door het geringe aanbod van slachtvarkens en de toegang tot de Chinese markt is weer open. Deze prijsstijgingen zijn te laag om de gestegen (voer-)kosten te compenseren.

Biologisch

Minder dan 1 procent van de Nederlandse varkensvleesproductie is biologisch, meldt Boerderij. De totale productie ligt op 9.500 ton per jaar. Ongeveer de helft van de productie blijft in Nederland, de rest is bestemd voor de Export, waarbij Duitsland het belangrijkste afzetland is. De grootste afnemer van biologische varkens is De Groene Weg, een dochteronderneming van de Vion Food Group. Hier worden ongeveer 75 procent van de biologische vleesvarkens in Nederland geslacht.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Meer over
Lees ook
Van Loon Group introduceert nieuw ketenconcept Varken op z’n Best

Van Loon Group introduceert nieuw ketenconcept Varken op z’n Best

Op initiatief van Van Loon Group startte 1 oktober 2020 het nieuwe ketenconcept Varken op z’n Best. Met dit concept wil Van Loon Group de kwaliteit van het varkensvlees te verhogen en de keten transparant, duurzaam en stuurbaar maken.

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...

‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

‘Afrikaanse varkenspest grootste uitbraak van dierziekte ooit’

Dat zei Dirk Pfeiffer, veterinair epidemioloog in Hong Kong, vorige week in The Guardian. Het bericht haalde zo ongeveer alle media. Eindelijk is de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest wereldnieuws De Afrikaanse varkenspest (ASF) baart al jaren zorgen. Tegen de ziekte bestaat (nog) geen vaccin of remedie. In Oost-Europa steekt ASF...