De eerste plasticvrije supermarkt ter wereld staat in Amsterdam

Ekoplaza, plastic free

Sinds 28 februari huisvest Amsterdam een wereldprimeur: de allereerste plasticvrije supermarkt. In de Nederlandse pers kreeg het nieuws niet veel aandacht. Toch haalde het nieuws buitenlandse media.

Door Cécile Janssen - Foodlog

"You can buy gluten-free, fat-free and dairy-free so why not plastic-free?' Dutch retailer launches plastic-free aisle", schrijft vakblad FoodNavigator. "World's first plastic-free supermarket aisle debuts in Amsterdam", volgt duurzaamheidssite Treehugger, en "Netherlands opens world's first plastic-free supermarket aisle as UK urged to follow example" bij de algemene krant The Independent. In de Nederlandse algemene pers besteden alleen de Amsterdamse krant Het Parool, gratis krant Metro en RTL aandacht aan het nieuws.

Meer dan 700 levensmiddelen, van vlees, sauzen, yoghurt en ontbijtgranen tot chocola, zonder ook maar een snipper plastic en te herkennen aan het nieuwe Plastic Free-label. Dat verbazingwekkende feit domineert de berichtgeving. Volgens veel supermarkteigenaars zou het ten ene male onmogelijk zijn plastic uit te bannen, zegt Erik Does, algemeen directeur van Ekoplaza. "Het idee om dit te doen, kwam van de Britse organisatie A Plastic Planet. Zij hebben een half jaar gezocht naar een Europese supermarkt die plasticvrij wilde gaan, maar het lukte ze niet om er een te vinden. De Plastic Soup Foundation uit Amsterdam heeft ons in contact gebracht, en wij zeiden meteen ja."

Uit de samenwerking resulteerde de gisteren geopende plasticvrije pop-upsupermarkt in Amsterdam. Onder de noemer Ekoplaza Lab wil de biologische supermarktketen Ekoplaza tegen het eind van dit jaar alle 74 filialen van een plasticvrije zone voorzien hebben.

Sian Sutherland, medeoprichtster van A Plastic Planet: "Decennialang kreeg de consument de leugen voorgeschoteld dat voedsel- en drankproducten niet zonder plastic kunnen. Een plasticvrije pop-up bewijst het tegendeel. Wij hopen dat andere supermarkten ter wereld in de voetsporen van Ekoplaza Lab zullen treden.” Vooral in Groot-Brittannië zijn de overheid en supermarkten uit op terugdringen van de hoeveelheid plastic (afval). Sutherland vervolgt: "Het verpakken van iets vluchtigs als voedsel in iets wat zo onverwoestbaar is als plastic is totaal onlogisch. Plastic verpakkingen van voedsel en drank zijn slechts enkele dagen van nut, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Met de toenemende bewijzen van de effecten van plastic afval wordt het steeds duidelijker dat we de plastic kraan dicht moeten draaien voor het te laat is.”

Op Foodlog betoogde Mark Soetman recent dat in plastic verpakte groenten voor minder afval zorgen en niet gedemoniseerd zouden moeten worden.

Lees ook
Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Flatskin: papieren verpakking voor vlees

Producenten zoeken naar manieren om minder plastic te gebruiken. In Duitsland is de Flatskin al gemeengoed; een verpakking voor vlees die grotendeels uit karton bestaat. Plastic heeft een groot imagoprobleem. 66% van de consumenten zegt minder plastic in verpakkingen te willen (IRI European Shopper Study). En de industrie komt hen tegemoet: in het...

Onderzoekers ontwerpen 100% recyclebare plasticsoort

Onderzoekers ontwerpen 100% recyclebare plasticsoort

Onderzoekers zijn er in geslaagd een 100% recyclebaar plastic te maken, schrijft ScienceDaily. De nieuwe plasticsoort heet PDK (polydiketoenamine) en is ‘oneindig’ recyclebaar. Micha van Rumpt - Foodlog Plastic bestaat uit polymeren (grote koolstofmoleculen) die weer zijn opgebouwd uit monomeren. Aan plastic worden chemicaliën...

FNLI presenteert plan voor duurzame verpakkingen

FNLI presenteert plan voor duurzame verpakkingen

De FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie) publiceerde deze week een concreet plan om verpakkingen in de levensmiddelensector te verduurzamen. Het zogenoemde Brancheverduurzamingsplan 2019-2025 moet vooral de achterblijvers een stap verder helpen. Een 'instapmodel' noemt de FNLI het plan, dat op het eerste gezicht degelijk en concreet...