‘Eet minder koolhydraten, dan leef je langer’

1 september 2017

Minder koolhydraten en meer vet. Daar lijk je langer op te leven dan op het tot nu toe aanbevolen eetpatroon met magere producten en veel koolhydraten. Dat is de uitkomst van een nieuwe studie in 18 landen, die werd geaccepteerd door The Lancet

Door Marjolein Streur - Foodlog

Onderzoekers van de Mc Master University in Canada vonden in een onderzoek bij mensen uit 18 landen verspreid over 5 continenten dat mensen die veel koolhydraten eten bijna 28% meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden dan mensen die een eetpatroon met weinig koolhydraten aanhielden.

Degenen met veel (on)verzadigd vet in hun eetpatroon hadden daarentegen 23 procent minder kans om te overlijden tijdens de 7-jaar durende studie, vergeleken met degenen die minder vet eten. Een hogere inname van verzadigd vet was geassocieerd met een lager risico op een CVA (hersenbloeding- of infarct).

Tussen 2003 en 2013 deden ruim 135.000 mensen tussen 35 en 70 jaar mee. Zij werden gemiddeld ongeveer 7 jaar gevolgd. In de studieperiode overleden 5.796 van de deelnemers en ontwikkelden 4.784 deelnemers hart- en vaatziekten.

Low Carb High Fat

Volgens de onderzoekers wijzen deze resultaten erop dat mensen zich beter kunnen bezighouden met het verminderen van het aandeel koolhydraten in hun voeding dan de hoeveelheid vet. Ook zegt deze studie dat verzadigd vet eerder een beschermende dan een schadelijke werking heeft. De uitkomsten geven weer een nieuwe impuls aan de discussie die al jarenlang over dit onderwerp aan de gang is en ook op Foodlog tot menige controverse heeft geleid. Inmiddels is de situatie zo ernstig dat academici die pleiten tegen verzadigd vet niet meer op deze site willen reageren op pleiters voor verzadigd vet.

Verhouding vet, koolhydraten, eiwit

Gemiddeld bestond het eetpatroon van de deelnemers uit 61 procent koolhydraten, 23 procent vet en 15 procent eiwit. In China, Zuid-Azië en Afrika lag de hoeveelheid koolhydraten hoger, met 63 - 67 procent koolhydraten. Bij de groep die de meeste koolhydraten at, bestond 77 procent van het totaal aantal calorieën uit koolhydraten. Mensen die veel vet aten kregen 35% van hun calorieën binnen uit vet.

Welke verhouding koolhydraten, vet en eiwit wel gegeten zouden moeten worden bij welke totale inname van voedsel, is in deze studie niet onderzocht. Onderzoeker Andrew Mente waagt zich niettemin aan een uitspraak: “Het zou optimaal zijn om de beperking op totaal vet en verzadigd vet af te zwakken en grenzen te stellen aan de hoeveelheid koolhydraten. De balans tussen koolhydraten en vet moet beter zijn; het lijkt er nu op dat zo’n 35 procent van de calorieën uit vet zou moeten komen."

Een van de kritieken op de nieuwe studie luidt dat de onderliggende data voor een belangrijk deel afkomstig zijn uit arme landen. Daar komt een hoge inname van koolhydraten bij uitstek voor onder mensen met lage inkomens. Het is dan ook denkbaar dat de voortijdige niet-cardiovasculaire sterfte zijn oorzaak vindt in infectieziekten die doorgaans met armoede zijn geassocieerd.

 

Altijd op de hoogte blijven?