Eetbare bloemen fleuren food op

1 april 2015

Eetbare bloemen worden meer en meer een trend, zowel in de horeca als op het bordje van de consument. Toch is het lastig om aan een breed assortiment te komen. BloomBites wil daar verandering in brengen.

BloomBites ontstond vanwege de beperkte beschikbaarheid van eetbare bloemen. “Als je wensen hebt in soort bloem of kleur wordt dat al erg moeilijk. De importeur bepaalt wat verkrijgbaar is”, zegt BloomBites-oprichter Bernadette Kapteijn tegen FloraHolland.

'Kleurrijk én gezond'

Behalve dat bloemen het gerecht, toetje of drankje letterlijk opfleuren, kunnen ze ook de andere kleuren op het bord of in het glas ophalen én een extra smaakje geven. Bovendien past het in de trend naar gezonde en natuurlijke producten. “Bloemen zijn gezond en bevatten vitamines en mineralen en geen enkele calorie”, vertelt ze.

Als marketeer in de sierteelt ontwikkelde Kapteijn al concepten voor anderen. “Nu ben ik mijn eigen klant geworden”, stelt ze. Grootste uitdaging is om consumenten te informeren. “Van nature hebben we geleerd dat je geen bloemen mag eten en nu is dat juist de bedoeling.” Gedragsverandering heeft in haar ogen tijd nodig.

Fuchsia-tinten

evmi-bloombites2BloomBites biedt een complete mix aan kleuren. Er is ook gekeken naar tinten die de kleuren van gerechten ophalen. Dus geen rood van tomaat en paprika, maar juist paars, oranje, roze en fuchsia-tinten. Al levert FoodBites ook wel eetbare rode rozen. Er zijn bloemen puur voor de kleur die dus vooral decoratiewaarde hebben, terwijl andere juist een smaaksensatie leveren.

Het pakket omvat anjers, orchideeën, rozen, maar ook afrikaantjes, leeuwenbekjes, oost-indische kers, goudsbloemen, lavendel en mixen hiervan.

Hele jaar door

De eetbare bloemen worden geteeld door kwekerij Van Wijgerden onder certificaat MPS-Fruit & Vegetables. Ze zijn dus officieel en gegarandeerd eetbaar, meldt Kapteijn. De bloemen zijn het hele jaar door leverbaar, omdat zowel in binnen- als buitenland geteeld wordt.

BloomBites verkoopt de bloemen via de eigen webshop. “Maar ideaal is, als het in de winkel komt te liggen”, zegt Kapteijn.

Zelf kweken

Half april start BloomBites ook met de verkoop van potplanten, zodat mensen zelf hun eetbare bloemen kunnen kweken. Het gaat om 8 variëteiten die zowel binnen als buiten gehouden kunnen worden.

Met de plant heeft de koper een aantal maanden verse bloemen tot zijn beschikking. Geplukte bloemen blijven (mits gekoeld bewaard) uiterlijk 7 dagen goed.

De potplanten kunnen gekocht worden door consumenten en horeca, maar ook door tuincentra en versondernemers als bakkers en slagers, die het weer kunnen verkopen aan hun klanten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?