Eetbare bubbel gevuld met water

evmi-ohoo

Een waterbel met een dun, flexibel vliesje dat eetbaar is. Dat moet de afvalberg aan plastic flesjes helpen terugdringen, bijvoorbeeld bij festivals, stelt innovatielab Skipping Rocks in Londen.

De ontwikkelde Ohoo! is een waterbubbel, omhuld door een flinterdun, eetbaar vliesje. Dit laagje ontstaat door waterbellen afwisselend in badjes van calciumchloride en algen te dopen, meldt Processingprofs.

E509

Calciumchloride (E509) is een voedingsverbeteraar en zuurteregelaar die ook gebruikt wordt als vervanger van keukenzout. Het is halal, kosjer en geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De gebruikte techniek om het eetbare omhulsel te krijgen, is afkomstig van topkok Ferran Adrià die het introduceerde in restaurant elBulli.

Volgens het design lab kunnen gebruikers het water uit het vliesje zuigen of de bubbel in een keer in de mond stoppen.

Ook in Afrika

Het ‘eetbare water’ is bijvoorbeeld geschikt om uit te delen op festivals. Dit voorkomt tientallen vuilniszakken aan lege plastic flesjes.

Ook zou het een oplossing kunnen zijn voor het verspreiden van drinkwater in bijvoorbeeld Afrika, melden de initiatiefnemers.

Voedselveilig?

De Guardian zette eerder al wel vraagtekens bij het voedselveiligheidsaspect van eetbare verpakkingen als de Ohoo! Verpakkingen zijn juist bedoeld om het product te beschermen tegen vuil en microben en bij eetbare verpakkingen is het eetbare deel feitelijk onbeschermd.

Hier weer een verpakking omheen doen, zou het groene effect juist weer ongedaan maken. En ideaal voor de verkoop in winkel lijkt de Ohoo! ook niet. Bij de minste aanraking spat de bel uiteen.

Toch kan het mensen bewust maken dat er alternatieven moeten komen voor plastic, aldus de Guardian.

Lees ook:

Lees ook
Start-ups: innovatieve aanjagers of fragiele probeersels?

Start-ups: innovatieve aanjagers of fragiele probeersels?

Stilstand is achteruitgang. De voedingsmiddelenindustrie heeft aanjagers nodig: start-ups. Die krijgen vaak hulp van allerlei projecten, instellingen en bedrijven. Toch leidt een groot deel van de start-ups uiteindelijk tot niets. Is die hulp wel nuttig? Wat maakt het zo moeilijk voor start-ups om te groeien? Regelmatig halen ze de pers: levensmiddelenfabrikanten...

WHO trekt steun aan het duurzame EAT-menu in

WHO trekt steun aan het duurzame EAT-menu in

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onder druk van de Italiaanse regering de steun voor het EAT-dieet ingetrokken. Een opmerkelijke stap, omdat het dieet wordt gezien als een belangrijke normatieve maatregel om voeding een kleinere impact te laten hebben op het mondiale leefmilieu en het klimaat.

Bioplastics: de stand van zaken na het Plastic Pact

Bioplastics: de stand van zaken na het Plastic Pact

In februari presenteerde staatssecretaris Van Veldhoven het zogenoemde Plastic Pact. Tientallen bedrijven committeerden zich aan ambitieuze recyclingdoelstellingen om de planeet te redden. Slecht nieuws voor biobased plastics, want omdat die op dit moment lang niet allemaal gerecycled worden, staan ze de recyclingambities in de weg. Hoe zit het nu met...