Eetbare folie uit melkeiwit

Folie uit melkeiwit caseïne is mogelijk een alternatief voor de gangbare dunne plastic folie, die bedoeld is om de houdbaarheid van kaas en andere voedingsmiddelen te verlengen. De caseïnefolie (foto) is biologisch afbreekbaar én eetbaar. Dat meldt de VerpakkingsSpecial.

Melkeiwit leent zich goed voor het maken van natuurlijke, biologisch afbreekbare folieverpakking, ontdekten onderzoekers van de American Chemical Society (ACS) en het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Zij presenteerden hun bevindingen afgelopen zomer.

Langer houdbaar

Omdat de caseïnefolie relatief kleine poriën heeft, laat deze veel minder zuurstof door dan gangbaar huishoudfolie. Voedingsmiddelen bederven daardoor minder snel. De folie beschermt ook beter tegen de inwerking van licht, dat de kwaliteit van het product eveneens vermindert.

Meekoken en consumeren

De caseïne is eetbaar en lost op in heet water. Daardoor kan de folie ook worden toegepast als binnenverpakking van bijvoorbeeld soep of verpakte groenten. De inhoud hoeft niet eerst uit de folie, want deze verpakking kan gewoon meegekookt en geconsumeerd worden

Glycerol en pectine

De onderzoekers wisten caseïne uit melk te isoleren. Door glycerol en geleermiddel pectine (uit citrusschillen) toe te voegen, kreeg de folie meer structuur en werd het buigzamer en beter bestand tegen water en hoge temperaturen.

Suikervervanger

Bij de caseïne is niet specifiek op smaak gelet. Wel kunnen volgens de onderzoekers smaakstoffen en vitamines toegevoegd worden. Ook is het te gebruiken als suikervervanger, bijvoorbeeld als krokant laagje dat op ontbijtgranen gespoten wordt.

Meedenken

Er zijn nog vele jaren nodig om de melkeiwitfolie marktrijp te maken. Als bedrijven instappen en meedenken bij het vinden van toepassingen, kan de introductie volgens de onderzoekers worden bespoedigd.

Lees meer over de folie in de VerpakkingsSpecial, die abonnees van EVMI als extra meegestuurd hebben gekregen met hun vakblad.

Lees ook:

Lees ook
Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Minder voedselverspilling dankzij slimme houdbaarheidsindicator

Een houdbaarheidsindicator op versproducten in een maaltijdbox wordt door consumenten gezien als meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, dat werd uitgevoerd in opdracht van HelloFresh.

Inproba verduurzaamt

Inproba verduurzaamt

Inproba zet twee stappen richting duurzaamheid. Ten eerste zijn vanaf heden alle sambals en chilisauzen van het oriental foods-merk voorzien van het Rainforest Alliance Certified keurmerk. Daarnaast worden beide vanaf nu verpakt in 100% gerecyclede PET flessen.

Winnaars NL Packaging Awards 2020 bekend

Winnaars NL Packaging Awards 2020 bekend

De winnaars van van de NL Packaging Awards zijn bekend. Vandaag, op 12 november, maakte de organisatie online alle winnaars bekend. Onder andere de Jumbo Zuivel pakken, de Heineken Cans en de EcoCoolBox van Bunzl vielen in de prijzen.