Effecten oorlog Oekraïne op de vismarkt

Kabeljauw_pxhere

Foto: Pxhere

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen op onze economie. Denk aan stijgende prijzen voor grondstof en brandstof. Ook de visbranche heeft hier last van. Dat meldt Visserijnieuws.

Rusland is een belangrijke speler op de vismarkt. Na China, Verenigde Staten en Noorwegen is het de grootste witvisexporteur naar de EU. De Russen leveren bijvoorbeeld veel kabeljauw en Alaska pollak. De handel met Rusland heeft veel hindernissen. Zo verloopt het transport veel moeilijker en vishandelaren maken zich zorgen over het bancaire verkeer. En er dreigt een mogelijke importban waardoor de handel helemaal stil komt te liggen.

Momenteel importeert de EU voor ruim 300.000 ton vis uit Rusland. Nederland importeert volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, voor zo’n 164 miljoen euro aan Russische vis. Daarnaast komt er veel Russische vis via China, waar de vis wordt verwerkt, naar Europa. En tot slot worden grote hoeveelheden Russische vis via Nederlandse havens als Rotterdam doorgevoerd. In importverbod kan tot grote verschuivingen leiden. Verschillende vishandelen uiten hierover hun zorgen tegen Visserijnieuws.

Bron: Visserijnieuws

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Visprijzen bereiken recordhoogte

Visprijzen bereiken recordhoogte

In de zomer van 2022 stegen de visprijzen naar een recordhoogte. Zo lag de prijs van tong 43 procent hoger dan het voorgaande jaar. Een belangrijke oorzaak zijn de hoge brandstofprijzen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Visconsumptie Nederlanders wederom licht gestegen

Visconsumptie Nederlanders wederom licht gestegen

Afgelopen jaar is de Nederlandse consument weer meer vis gaan eten. In de periode 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 groeide de visconsumptie van 9,3 naar 9,5 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van het Nederlands Visbureau.