Efsa: ‘Acrylamide in food is risico’

4 juli 2014

Acrylamide in voedingsmiddelen verhoogt mogelijk het risico op het ontwikkelen van kanker. Dat stelt Efsa in haar voorlopige evaluatie van de stof. Daarmee bevestigt de Europese voedselveiligheidsorganisatie eerdere evaluaties.

De stof acrylamide zit onder meer in koffie, gefrituurde aardappelproducten, koekjes, crackers en krokante en zachte broodjes, maar ook in babyvoeding.

In voeding ontstaat acrylamide bij verhitting zonder water (bakken, roosteren, braden, frituren) bij een temperatuur hoger dan 150 graden Celsius. Acrylamide wordt gevormd door dezelfde chemische reactie die producten een bruin laagje en een krokante, roostersmaak geeft.

Het verhoogde risico is gebaseerd op dierenstudies. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar kinderen lopen, gezien hun gewicht, met blootstelling aan acrylamide het meeste risico.

Acrylamide heeft waarschijnlijk ook een schadelijk effect op het zenuwstelsel, op de pre- en postnatale ontwikkeling van het kind en op de mannelijke vruchtbaarheid. Efsa beschouwt de risico's hierop echter niet als zorgelijk met de huidige inname.

Acrylamide-gehalte omlaag

Diverse EU-landen en ook Europese autoriteiten raadden al eerder aan het acrylamide-gehalte in voeding te verminderen. Ook wordt aangeraden producten niet te veel te verhitten.

De Europese voedselfederatie FoodDrinkEurope ontwikkelde in samenwerking met de Europese Commissie en de EU-lidstaten een toolbox waarmee voedingsmiddelenfabrikanten het gehalte aan acrylamide kunnen verlagen. Diverse bedrijven ontwikkelden functionele ingrediënten waarmee de vorming van acrylamide kan worden tegengegaan.

De afgelopen jaren het gehalte in sommige productgroepen verlaagd, maar in andere wordt nog steeds veel acrylamide aangetroffen.

Openbare consultatie

Efsa is nu, voorafgaand aan de definitieve opinie, een openbare consultatie gestart. Wetenschappers en andere belanghebbenden kunnen tot 15 september een reactie geven.

Deze reacties worden besproken in het Contam-panel (Panel on contaminants in the food chain).

Lees ook:

Consumentenbond: veel acrylamide in chips (8 april 2013)

Extract groene thee/koffie verlaagt acrylamide ()

 

Altijd op de hoogte blijven?