EFSA houdt bij wat de gemiddelde Europeaan eet om risico’s in de voedselketen te kunnen monitoren

EVMI_Voeding

Wat een doorsnee Europeaan consumeert is voortaan terug te vinden in de nieuwe ’Voedingsconsumptie Database’ van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, (EFSA)schrijf Vilt. De database, waarin 25 Europese landen zijn opgenomen, wil een betrouwbare bron van informatie zijn voor wetenschappers en beleidsmakers. De data zijn essentieel om te kunnen beoordelen hoezeer Europeanen blootstaan aan risico's in de voedselketen.

“Dat is een fundamentele stap in de risicobeoordeling van de EFSA,” zegt de organisatie in een persbericht. In 2008 werd gestart met de eerste versie van de database met het doel een gedetailleerd beeld te krijgen van consumptiegewoonten in de Europese lidstaten. De nieuwste versie bevat de meest recente cijfers, omvat meer bevolkingsgroepen en een bredere groep voedingscategorieën.

Bron: Foodlog

Lees ook
Europese Rekenkamer: 'Voedselveiligheidssysteem EU is te ambitieus'

Europese Rekenkamer: 'Voedselveiligheidssysteem EU is te ambitieus'

Het systeem van de EU voor de bescherming van consumenten tegen chemische gevaren in levensmiddelen is te ambitieus. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een recent gepubliceerd rapport. Daarin staat dat publieke en particuliere controles beter op elkaar afgestemd moeten worden. De Europese Commissie en de lidstaten hebben niet de capaciteit om...

Supermarkten kiezen voor voedselstoplicht Nutriscore

Supermarkten kiezen voor voedselstoplicht Nutriscore

Onverwacht is Nederland is een stap dichterbij een nieuw voedselkeuzelogo gekomen. Brancheorganisatie CBL heeft aan NRC bekend gemaakt dat de supermarkten pleiten voor de invoering van het Franse Nutriscore-systeem. Directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) pleitte er in een tv-uitzending al voor om snel een...

EFSA: norm voor dioxine in voeding moet 7 keer lager

EFSA: norm voor dioxine in voeding moet 7 keer lager

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de toelaatbare inname (TWI) van dioxinen en soortgelijke stoffen via voedsel verlaagd. Dat doet de autoriteit op basis van een nieuwe risicoanalyse die in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd. De nieuwe norm ligt veel lager dan wat de gemiddelde Europeaan op dit moment binnenkrijgt. Het...