EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

zout-pixabay

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag.

Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje minder dan de 6 gram die het voedingscentrum aanraadt. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt deze norm. Voor kinderen zijn de aanbevelingen anders: van 1,1 gram natrium en 1,7 gram chloride voor peuters tot 2 gram natrium en 3,1 gram chloride voor kinderen van 11 tot 17 jaar. Zuigelingen hebben genoeg aan 0,2 gram natrium en 0,3 gram chloride.

Onderzoek

De referentie-innames werden gepubliceerd in het EFSA Journal en zijn het resultaat van tien jaar onderzoek door voedingswetenschappers van EFSA. De studie werd gestart na een verzoek van de voedselautoriteit om de normen uit de jaren ’90 voor onder meer vitaminen en mineralen te vernieuwen. Zout was een uitdaging, omdat deze en andere voedingsstoffen elkaar op ingewikkelde manieren beïnvloeden in het lichaam. De onderzoekers analyseerden een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur om tot de gestelde referentie-innames te komen.

Lees ook
Europese residunorm voor fipronil in eieren

Europese residunorm voor fipronil in eieren

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijven aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de Europese norm voor fipronil in eieren hanteert.  Dit betekent dat eieren met een residugehalte boven 0,005 milligram per kilo niet mogen worden verhandeld. Deze...

Van zout krijg je geen dorst, maar honger

Van zout krijg je geen dorst, maar honger

Dat ontdekten de wetenschappers in een studie, waarbij jonge gezonde mannen gedurende 105 of 205 dagen opgesloten waren in een capsule. Het onderzoek simuleerde een ruimtereis naar Mars. Door Marjolein Streur - Foodlog De onderzoekers namen de gelegenheid te baat om een aloude aanname te testen. Als iemand meer zout binnenkrijgt, maakt hij meer urine...

Het gaat niet om het zout in de pap, maar om de pap

Het gaat niet om het zout in de pap, maar om de pap

Veroorzaakt een hoge zoutinname een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten (CVD)? Emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinische chemische analyse Frits Muskiet bespreekt tegenstrijdige onderzoeksresultaten en probeert de tegenstellingen te verklaren vanuit de evolutie. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat oorzaak en gevolg worden omgedraaid. Het...