EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

zout-pixabay

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag.

Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje minder dan de 6 gram die het voedingscentrum aanraadt. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt deze norm. Voor kinderen zijn de aanbevelingen anders: van 1,1 gram natrium en 1,7 gram chloride voor peuters tot 2 gram natrium en 3,1 gram chloride voor kinderen van 11 tot 17 jaar. Zuigelingen hebben genoeg aan 0,2 gram natrium en 0,3 gram chloride.

Onderzoek

De referentie-innames werden gepubliceerd in het EFSA Journal en zijn het resultaat van tien jaar onderzoek door voedingswetenschappers van EFSA. De studie werd gestart na een verzoek van de voedselautoriteit om de normen uit de jaren ’90 voor onder meer vitaminen en mineralen te vernieuwen. Zout was een uitdaging, omdat deze en andere voedingsstoffen elkaar op ingewikkelde manieren beïnvloeden in het lichaam. De onderzoekers analyseerden een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur om tot de gestelde referentie-innames te komen.

Lees ook
Hartstichting ontevreden over zoutreductie

Hartstichting ontevreden over zoutreductie

De Hartstichting vindt dat de voedingsindustrie en het Ministerie van VWS te weinig doen om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te halen. Hierdoor laten zij substantiële oplossingen liggen voor gezondheidsrisico's, zoals een hoge bloeddruk. Daarom bood de stichting 3 juni een petitie aan in de Tweede Kamer.

HAK stopt klassiekers in 0%-jasje

HAK stopt klassiekers in 0%-jasje

Groentefabrikant HAK speelt in op de wensen van de moderne consument en voegt daarom vier producten toe aan de 0%-lijn. Deze klassiekers met groente en peulvruchten bevatten geen toegevoegde suiker en zout. HAK maakt vier klassiekers verkrijgbaar als 0%-variant. Rode kool met appel, rode bieten, bruine bonen en witte bonen in tomatensaus zijn vanaf...

Onderzoek naar alternatief voor conserverende werking suiker

Onderzoek naar alternatief voor conserverende werking suiker

Iedereen begrijpt dat zout en suiker meer functies hebben in een product dan alleen de smaak. Maar een functie die vaak wordt vergeten is dat zout en suiker de houdbaarheid van voedsel verbeteren. Hou je daar geen rekening mee, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. Aan conserveringsmiddelen wil eigenlijk niemand meer, en dus zoeken...