EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

zout-pixabay

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag.

Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje minder dan de 6 gram die het voedingscentrum aanraadt. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt deze norm. Voor kinderen zijn de aanbevelingen anders: van 1,1 gram natrium en 1,7 gram chloride voor peuters tot 2 gram natrium en 3,1 gram chloride voor kinderen van 11 tot 17 jaar. Zuigelingen hebben genoeg aan 0,2 gram natrium en 0,3 gram chloride.

Onderzoek

De referentie-innames werden gepubliceerd in het EFSA Journal en zijn het resultaat van tien jaar onderzoek door voedingswetenschappers van EFSA. De studie werd gestart na een verzoek van de voedselautoriteit om de normen uit de jaren ’90 voor onder meer vitaminen en mineralen te vernieuwen. Zout was een uitdaging, omdat deze en andere voedingsstoffen elkaar op ingewikkelde manieren beïnvloeden in het lichaam. De onderzoekers analyseerden een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur om tot de gestelde referentie-innames te komen.

Lees ook
Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

Minder suiker en zout in groenteconserven en hamburgers

Het zout- en suikergehalte in verschillende voedingsmiddelen is dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties FNLI en CBL naar buiten brengen. Over de beperking van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in voedingswaren zijn afspraken gemaakt met de overheid die zijn opgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling....

Consumentenbond: Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

Consumentenbond: Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

De Consumentenbond deed onderzoek naar kant-en-klaar aan huis bezorgde maaltijden. De bond concludeerde dat deze vaak te zout zijn en te weinig groente bevatten. Daarnaast was het expertpanel niet tevreden over de smaak. Onderzoek tafeltje-dek-je maaltijden Voor het onderzoek analyseerde de Consumentenbond vijf verschillende maaltijden van acht aanbieders...

Zout, vet, zuur, hitte - Samin Nosrat

Zout, vet, zuur, hitte - Samin Nosrat

“Of je nu een beginneling bent of al tientallen jaren ervaring hebt, je leert nieuwe smaakdimensies ontwikkelen bij alles wat je kookt.” Aldus Michael Pollen in het voorwoord van Zout, vet, zuur, hitte van Samin Nosrat. Haar boek draait om de vier elementen waarmee je kunt koken en variëren als een professional. Zout, vet, zuur, hitte “Er...