EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

zout-pixabay

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag.

Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje minder dan de 6 gram die het voedingscentrum aanraadt. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt deze norm. Voor kinderen zijn de aanbevelingen anders: van 1,1 gram natrium en 1,7 gram chloride voor peuters tot 2 gram natrium en 3,1 gram chloride voor kinderen van 11 tot 17 jaar. Zuigelingen hebben genoeg aan 0,2 gram natrium en 0,3 gram chloride.

Onderzoek

De referentie-innames werden gepubliceerd in het EFSA Journal en zijn het resultaat van tien jaar onderzoek door voedingswetenschappers van EFSA. De studie werd gestart na een verzoek van de voedselautoriteit om de normen uit de jaren ’90 voor onder meer vitaminen en mineralen te vernieuwen. Zout was een uitdaging, omdat deze en andere voedingsstoffen elkaar op ingewikkelde manieren beïnvloeden in het lichaam. De onderzoekers analyseerden een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur om tot de gestelde referentie-innames te komen.

Lees ook
Een normaal mens kan gewoon zout eten

Een normaal mens kan gewoon zout eten

Een normaal mens hoeft zich geen enkele zorg te maken over zout. De officiële aanbevelingen, zoals die van de WHO (minder dan een theelepel per dag) of die van het Voedingscentrum (6 gram), zijn heel laag en worden slechts door een enkeling gehaald. Een laag zoutgebruik kan juist schadelijk zijn, want we hebben voldoende natrium nodig. Door Huib Stam...

Stapsgewijs suiker reduceren

Stapsgewijs suiker reduceren

Kraft Heinz is al meer dan dertig jaar bezig met het reduceren van suiker en zout in haar producten. Lange tijd deed men dit enkel met kleine stapjes, om consumenten langzaam te laten wennen aan een nieuwe smaak. Voor een aantal klassiekers, iconische producten, geldt dit nog steeds. Daarnaast is een nieuwe strategie ontwikkeld, waarbij het suiker-...

Van praten over gezond eten, naar gezond doen

Van praten over gezond eten, naar gezond doen

Het is helemaal niet moeilijk om mensen gezonder te laten eten. Je moet je er als levensmiddelenmaker of -verkoper verantwoordelijk voor voelen. Vervolgens met een flinke groep verkopende partijen nieuwe, mensen dienende doelen vaststellen. En tenslotte de overheid laten zorgen dat ook de achterblijvers het spel zo gaan spelen. Door Karlijn Remmers...