EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

zout-pixabay

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag.

Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje minder dan de 6 gram die het voedingscentrum aanraadt. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt deze norm. Voor kinderen zijn de aanbevelingen anders: van 1,1 gram natrium en 1,7 gram chloride voor peuters tot 2 gram natrium en 3,1 gram chloride voor kinderen van 11 tot 17 jaar. Zuigelingen hebben genoeg aan 0,2 gram natrium en 0,3 gram chloride.

Onderzoek

De referentie-innames werden gepubliceerd in het EFSA Journal en zijn het resultaat van tien jaar onderzoek door voedingswetenschappers van EFSA. De studie werd gestart na een verzoek van de voedselautoriteit om de normen uit de jaren ’90 voor onder meer vitaminen en mineralen te vernieuwen. Zout was een uitdaging, omdat deze en andere voedingsstoffen elkaar op ingewikkelde manieren beïnvloeden in het lichaam. De onderzoekers analyseerden een enorme hoeveelheid wetenschappelijke literatuur om tot de gestelde referentie-innames te komen.

Lees ook
RIVM wil meer zout en suiker uit het eten

RIVM wil meer zout en suiker uit het eten

Een volwassen Nederlander krijgt dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker binnen. Dat is ruim boven de consumptienormen. Daarom moet er een nieuw integraal systeem komen dat de producten die we dagelijks eten van andere recepturen voorziet. Er moet snel meer zout en suiker uit. Door Annika de Jong - Foodlog Dat maakte het Rijksinstituut...

Tabasco bestaat 150 jaar

Tabasco bestaat 150 jaar

De pepersaus Tabasco bestaat dit jaar 150 jaar. Zowel het recept en het productieproces zijn in die jaren nauwelijks veranderd. De nazaten van peperboer Edmund McIlhenny maken Tabasco nog altijd van drie ingrediënten: pepers, zout en azijn. De saus is in 185 landen bekend. Tabasco wordt nog altijd op klassieke wijze geproduceerd. De pepers worden handmatig...

Consumentenbond: "Erwtensoep supermarkt vaak ongezond"

Consumentenbond: "Erwtensoep supermarkt vaak ongezond"

Erwtensoep uit de supermarkt bevat vaak erg veel zout. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.  Hiervoor testte de Consumentenbond 15 soorten erwtensoep uit de supermarkt. Meer dan de helft scoorde onvoldoende op het zoutgehalte. Zes soepen kregen een onvoldoende voor verzadigd vet. Volgens de Consumentenbond zijn de zoutste soepen Markant...