EFSA: norm voor dioxine in voeding moet 7 keer lager

dioxin-835806_1280

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft de toelaatbare inname (TWI) van dioxinen en soortgelijke stoffen via voedsel verlaagd. Dat doet de autoriteit op basis van een nieuwe risicoanalyse die in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd. De nieuwe norm ligt veel lager dan wat de gemiddelde Europeaan op dit moment binnenkrijgt.

Het gaat vooral om zeer giftige dioxinen en dioxine-achtige polychloorbifenyl-varianten (pcb’s). De afgelopen dertig jaar is de aanwezigheid van dioxinen in voedsel en diervoeder sterk gedaald, maar de stoffen kunnen jarenlang in de voedselketen aanwezig blijven omdat ze zich ophopen in, bijvoorbeeld, het vetweefsel van dieren. Vooral vette vis, kaas en vlees dragen bij aan de inname van deze stoffen door consumenten.

Nieuwe norm dioxine

EFSA heeft in opdracht van de Europese Commissie een uitgebreide risico-analyse gemaakt om de gezondheidsrisico’s van dioxinen in voeding voor mens en dier in kaart te brengen. De autoriteit heeft het gezondheidsrisico van dioxine bevestigd en stelt een nieuwe toelaatbare wekelijkse inname vast van twee picogram per kilo lichaamsgewicht. Dat is zeven keer lager dan de vorige standaard, die in 2001 door het Scientific Committee on Food van de Europese Comissie is gezet.

“De belangrijkste reden voor het verlagen van de TWI waren de beschikbaarheid van nieuwe epidemiologische en experimentele data over de giftigheid van deze stoffen, en betere modellen om de ophoping van de stoffen in het menselijk lichaam te voorspellen”, zegt onderzoeker en voorzitter van de werkgroep dioxinen, Ron Hoogenboom.

Gemiddelde inname

De gemiddelde inname is in alle leeftijdsgroepen vijf keer hoger dan deze nieuwe TWI. Mensen die aan de hoge kant zitten, worden zelfs blootgesteld aan vijftien keer meer dioxine dan toelaatbaar is. Het onderzoekspanel noemt het een risico voor de volksgezondheid. Wel stellen de onderzoekers dat de giftigheid van de ernstigste pcb’s overschat zou kunnen worden. Het panel adviseert om de toxische equivalentiefactor, waarmee de giftigheid van dioxinen en pcb’s wordt vastgesteld, te herzien. De Europese Commissie gaat nog in debat over eventuele maatregelen.

Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.