De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie.

Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die iets met afgedankt voedsel doen. Om het deze organisaties makkelijker te maken de veiligheid van gedoneerd voedsel te garanderen, heeft de EFSA een versimpeld voedselveiligheidssysteem gepubliceerd.

Simpel systeem

Het systeem bevat specifieke stappen voor het controleren van de veiligheid van voedselproducten die het einde van hun shelf-life hebben bereikt. Retailers hoeven met het nieuwe systeem, in tegenstelling tot gangbare HACCP-systemen in de keten, geen gedetailleerde kennis te hebben over specifieke gevaren. Wel moeten retailers zich bewust zijn van de risico’s van allergenen en biologische, chemische en fysieke verontreiniging, en op basis daarvan bepaalde stappen uitvoeren.

Veiligheid gedoneerd voedsel

Het garanderen van de veiligheid van gedoneerd voedsel is ingewikkeld. Zulke producten liggen immers vaak al lang in de schappen en worden overgedragen aan derde partijen zoals voedselbanken of andere non-profitorganisaties. Zowel kleine retailers als zulke non-profits hebben veelal niet de capaciteit of kennis om een ingewikkeld managementsysteem voor voedselveiligheid te implementeren. Met de versimpelde richtlijn van de EFSA kan een uitkomst bieden en gedoneerd voedsel veiliger maken.

Altijd op de hoogte blijven?