EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

booth-bunch-carrots-1100733

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie.

Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die iets met afgedankt voedsel doen. Om het deze organisaties makkelijker te maken de veiligheid van gedoneerd voedsel te garanderen, heeft de EFSA een versimpeld voedselveiligheidssysteem gepubliceerd.

Simpel systeem

Het systeem bevat specifieke stappen voor het controleren van de veiligheid van voedselproducten die het einde van hun shelf-life hebben bereikt. Retailers hoeven met het nieuwe systeem, in tegenstelling tot gangbare HACCP-systemen in de keten, geen gedetailleerde kennis te hebben over specifieke gevaren. Wel moeten retailers zich bewust zijn van de risico’s van allergenen en biologische, chemische en fysieke verontreiniging, en op basis daarvan bepaalde stappen uitvoeren.

Veiligheid gedoneerd voedsel

Het garanderen van de veiligheid van gedoneerd voedsel is ingewikkeld. Zulke producten liggen immers vaak al lang in de schappen en worden overgedragen aan derde partijen zoals voedselbanken of andere non-profitorganisaties. Zowel kleine retailers als zulke non-profits hebben veelal niet de capaciteit of kennis om een ingewikkeld managementsysteem voor voedselveiligheid te implementeren. Met de versimpelde richtlijn van de EFSA kan een uitkomst bieden en gedoneerd voedsel veiliger maken.

Lees ook
Bedrijven kunnen consumenten beter voorlichten middels verpakkingen

Bedrijven kunnen consumenten beter voorlichten middels verpakkingen

Een onderzoek van DNV-GL laat zien welke invloed verpakkingen hebben op de keuze van consumenten voor een product. Consumenten hebben het meeste vertrouwen in de voedselveiligheid van merkproducten. Meer informatie op de verpakkingen zou consumenten er toe kunnen verleiden om meer voor een product te betalen.

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...

"We leven in een laagje poep"

"We leven in een laagje poep"

Ons voedsel is veiliger dan ooit. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas niet. Trends zoals veelvuldig reizen, voedselimport, de consumptie van rauw voedsel zorgen voor toenemende voedselveiligheidsrisico’s. Ook de dynamiek tussen mens en dier is een factor om goed in de gaten te houden, vindt Merel Langelaar. Bacterieresistentie ligt immers...