EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

booth-bunch-carrots-1100733

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie.

Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die iets met afgedankt voedsel doen. Om het deze organisaties makkelijker te maken de veiligheid van gedoneerd voedsel te garanderen, heeft de EFSA een versimpeld voedselveiligheidssysteem gepubliceerd.

Simpel systeem

Het systeem bevat specifieke stappen voor het controleren van de veiligheid van voedselproducten die het einde van hun shelf-life hebben bereikt. Retailers hoeven met het nieuwe systeem, in tegenstelling tot gangbare HACCP-systemen in de keten, geen gedetailleerde kennis te hebben over specifieke gevaren. Wel moeten retailers zich bewust zijn van de risico’s van allergenen en biologische, chemische en fysieke verontreiniging, en op basis daarvan bepaalde stappen uitvoeren.

Veiligheid gedoneerd voedsel

Het garanderen van de veiligheid van gedoneerd voedsel is ingewikkeld. Zulke producten liggen immers vaak al lang in de schappen en worden overgedragen aan derde partijen zoals voedselbanken of andere non-profitorganisaties. Zowel kleine retailers als zulke non-profits hebben veelal niet de capaciteit of kennis om een ingewikkeld managementsysteem voor voedselveiligheid te implementeren. Met de versimpelde richtlijn van de EFSA kan een uitkomst bieden en gedoneerd voedsel veiliger maken.

Lees ook
Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...

"We leven in een laagje poep"

"We leven in een laagje poep"

Ons voedsel is veiliger dan ooit. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas niet. Trends zoals veelvuldig reizen, voedselimport, de consumptie van rauw voedsel zorgen voor toenemende voedselveiligheidsrisico’s. Ook de dynamiek tussen mens en dier is een factor om goed in de gaten te houden, vindt Merel Langelaar. Bacterieresistentie ligt immers...

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.