EFSA: veiligheidsniveaus toegevoegde nitriet en nitraat voldoen

19 juni 2017

De huidige veiligheidsniveaus voor nitrieten en nitraten toegevoegd aan vlees en andere voedingsmiddelen, geven voldoende bescherming aan de meeste consumenten. Dat concludeert de Europese voedselautoriteit EFSA na een nieuwe evaluatie. Alleen bij kinderen die veel voedingsmiddelen met deze additieven gebruiken zijn licht verhoogde niveaus waargenomen. Maar volgens EFSA kan bij alle leeftijdsgroepen de aanvaardbare dagelijkse inname worden overschreden als alle voeding waarin nitrieten en nitraten zitten wordt meegenomen.

Nitriet en nitraat

Natrium- en kaliumzouten van nitriet en nitraat (E 249-252) zijn toegelaten als toevoegingsmiddelen in de EU. Ze worden gebruikt in vlees-, vis- en kaasproducten om microbiële groei te belemmeren. Dit gebeurt met name als bescherming tegen botulisme en om vlees rood te houden en de smaak te verbeteren. Nitraat zit ook natuurlijk in hoge concentraties in bepaalde groenten, en kan in de voedselketen als milieuvervuiling - voornamelijk in water - binnendringen.

De huidige aanvaardbare dagelijkse inname voor nitraten is 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het veilige niveau voor nitriet werd vastgesteld op 0,07 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag, dicht bij de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname van 0,06 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?