EFSA: veiligheidsniveaus toegevoegde nitriet en nitraat voldoen

evmi-efsa

De huidige veiligheidsniveaus voor nitrieten en nitraten toegevoegd aan vlees en andere voedingsmiddelen, geven voldoende bescherming aan de meeste consumenten. Dat concludeert de Europese voedselautoriteit EFSA na een nieuwe evaluatie. Alleen bij kinderen die veel voedingsmiddelen met deze additieven gebruiken zijn licht verhoogde niveaus waargenomen. Maar volgens EFSA kan bij alle leeftijdsgroepen de aanvaardbare dagelijkse inname worden overschreden als alle voeding waarin nitrieten en nitraten zitten wordt meegenomen.

Nitriet en nitraat

Natrium- en kaliumzouten van nitriet en nitraat (E 249-252) zijn toegelaten als toevoegingsmiddelen in de EU. Ze worden gebruikt in vlees-, vis- en kaasproducten om microbiële groei te belemmeren. Dit gebeurt met name als bescherming tegen botulisme en om vlees rood te houden en de smaak te verbeteren. Nitraat zit ook natuurlijk in hoge concentraties in bepaalde groenten, en kan in de voedselketen als milieuvervuiling - voornamelijk in water - binnendringen.

De huidige aanvaardbare dagelijkse inname voor nitraten is 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het veilige niveau voor nitriet werd vastgesteld op 0,07 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag, dicht bij de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname van 0,06 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Lees ook:

   
Lees ook
Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

De populariteit van biologisch vlees in Duitsland neemt toe. In 2019 steeg het marktaandeel met 13,8 procent. Daarom brengt Vion haar biologische lijn 'Der Grüne Weg' op de Duitse markt. Het assortiment bestaat uit biologisch rund- en varkensvlees. Het merk is gebaseerd op Vions Nederlandse bio-merk De Groene Weg.

TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

TAPP Coalitie: Helft van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees

52 procent van de Nederlanders is bereid om meer te betalen voor vlees. Er zit wel een voorwaarde aan. De meerpijs moet een goede bestemming krijgen, zoals goedkopere groenten en fruit en steun aan de boeren. Dat blijkt uit onderzoek van TAPP Coalitie.

Europese website Meat-the-facts

Europese website Meat-the-facts

Beeld: Screenshot website Meat the facts Eind september werd in het Europees Parlement de website Meat the facts gelanceerd. Het doel van deze website is om alle fabels rondom de veehouderij en de vleesproductie tegen te gaan.  Er is veel discussie over vlees en de veehouderij. Volgens de organisaties achter de website Meat the facts wordt dit...