EFSA: veiligheidsniveaus toegevoegde nitriet en nitraat voldoen

evmi-efsa

De huidige veiligheidsniveaus voor nitrieten en nitraten toegevoegd aan vlees en andere voedingsmiddelen, geven voldoende bescherming aan de meeste consumenten. Dat concludeert de Europese voedselautoriteit EFSA na een nieuwe evaluatie. Alleen bij kinderen die veel voedingsmiddelen met deze additieven gebruiken zijn licht verhoogde niveaus waargenomen. Maar volgens EFSA kan bij alle leeftijdsgroepen de aanvaardbare dagelijkse inname worden overschreden als alle voeding waarin nitrieten en nitraten zitten wordt meegenomen.

Nitriet en nitraat

Natrium- en kaliumzouten van nitriet en nitraat (E 249-252) zijn toegelaten als toevoegingsmiddelen in de EU. Ze worden gebruikt in vlees-, vis- en kaasproducten om microbiële groei te belemmeren. Dit gebeurt met name als bescherming tegen botulisme en om vlees rood te houden en de smaak te verbeteren. Nitraat zit ook natuurlijk in hoge concentraties in bepaalde groenten, en kan in de voedselketen als milieuvervuiling - voornamelijk in water - binnendringen.

De huidige aanvaardbare dagelijkse inname voor nitraten is 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het veilige niveau voor nitriet werd vastgesteld op 0,07 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag, dicht bij de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname van 0,06 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Lees ook:

   
Lees ook
Future Food Group van start

Future Food Group van start

In Oss is begin oktober de Future Food Group van start gegaan. De organisatie is gericht op innovatie en productie van duurzame en eco-vriendelijke vleesproducten en vleesalternatieven. Future Food Group staat onder leiding van Anton Bal.

Vleesverwerkers klagen over de hoge varkensprijzen

Vleesverwerkers klagen over de hoge varkensprijzen

Opnieuw trekt Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, aan de bel. De organisatie schrijft in een brief aan de Europese Commissie en de Europese voedselfederatie in de knel te komen door de hoge varkensvleesprijzen. Sinds januari zijn die met 25% gestegen. Voor vleesverwerkers heeft dat grote gevolgen: de varkensvleesprijs maakt...

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Foodwatch heeft voedselproducent Dr. Oetker opgeroepen om te stoppen met het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) in hun producten. De voedselwaakhond zegt de omstreden nanodeeltjes van de stof in producten van Dr. Oetker te hebben aangetroffen. Titaniumdioxide is een e-nummer dat steeds meer onder vuur ligt. De witte kleurstof wordt onder...