EFSA: veiligheidsniveaus toegevoegde nitriet en nitraat voldoen

evmi-efsa

De huidige veiligheidsniveaus voor nitrieten en nitraten toegevoegd aan vlees en andere voedingsmiddelen, geven voldoende bescherming aan de meeste consumenten. Dat concludeert de Europese voedselautoriteit EFSA na een nieuwe evaluatie. Alleen bij kinderen die veel voedingsmiddelen met deze additieven gebruiken zijn licht verhoogde niveaus waargenomen. Maar volgens EFSA kan bij alle leeftijdsgroepen de aanvaardbare dagelijkse inname worden overschreden als alle voeding waarin nitrieten en nitraten zitten wordt meegenomen.

Nitriet en nitraat

Natrium- en kaliumzouten van nitriet en nitraat (E 249-252) zijn toegelaten als toevoegingsmiddelen in de EU. Ze worden gebruikt in vlees-, vis- en kaasproducten om microbiële groei te belemmeren. Dit gebeurt met name als bescherming tegen botulisme en om vlees rood te houden en de smaak te verbeteren. Nitraat zit ook natuurlijk in hoge concentraties in bepaalde groenten, en kan in de voedselketen als milieuvervuiling - voornamelijk in water - binnendringen.

De huidige aanvaardbare dagelijkse inname voor nitraten is 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het veilige niveau voor nitriet werd vastgesteld op 0,07 milligram per kilo lichaamsgewicht per dag, dicht bij de bestaande aanvaardbare dagelijkse inname van 0,06 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Lees ook:

   
Lees ook
Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Volgens het klimaatpanel van de VN moeten we minder vlees eten. Dat zou beter zijn voor het klimaat en ook voor de gezondheid. Het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt groeit, evenals de populariteit van deze producten. Reden voor het tv-programma Zembla om zich af te vragen 'hoe duurzaam is een vegaburger eigenlijk?'

Wat vindt u van vleesvervangers?

Wat vindt u van vleesvervangers?

Woensdag 14 augustus was het groot in het nieuws: vleesvervangers zijn bezig met een snelle opmars en de verkoop van vlees daalt. Reden voor ons als vakblad Vlees+ om te willen weten: hoe kijkt de branche naar deze ontwikkeling?

CBS kan daling vleesconsumptie niet bevestigen

CBS kan daling vleesconsumptie niet bevestigen

Het was een opzienbarend nieuwtje in komkommertijd: de vleesconsumptie in Nederland is met 9% gedaald. Dat meldde de NOS woensdagochtend; vele media namen het over. Opmerkelijk, want vorig jaar meldden Wakker Dier en de WUR teleurgesteld dat de Nederlandse vleesconsumptie al twee jaar niet meer daalde. En nu opeens wel? Onderwijl zouden de verkopen...