EFSA wil grenswaarde voor toegevoegde suiker

Suiker

De European Food Safety Authority (EFSA) wil in 2020 een grenswaarde gaan geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren. Dit is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose-intolerantie, insulineresistentie en tandbederf te bestrijden.

Scandinavische landen

Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben EFSA gevraagd om een onderzoek naar toegevoegde suikers uit te voeren. Annica Sohlström, directrice-generaal Swedish National Food Agency: “We zijn blij dat EFSA deze opdracht accepteert. De aanvaarding van EFSA reflecteert op de behoefte voor wetenschappelijk bewijs naar verbanden tussen toegevoegde suikers en gezondheid in Europa.”

Ad-hoc werkgroep

Voor het onderzoek richt EFSA een ad-hoc werkgroep op. Deze werkgroep krijgt expertises op het gebied van epidemiologie, voeding, blootstelling aan voeding, voedingsgerelateerde chronische ziekten en tandheelkunde. De Scandinavische landen mogen het wetenschappelijk onderzoek observeren, omdat dit op hun verzoek gebeurd.

Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.