EFSA wil grenswaarde voor toegevoegde suiker

Suiker

De European Food Safety Authority (EFSA) wil in 2020 een grenswaarde gaan geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren. Dit is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose-intolerantie, insulineresistentie en tandbederf te bestrijden.

Scandinavische landen

Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben EFSA gevraagd om een onderzoek naar toegevoegde suikers uit te voeren. Annica Sohlström, directrice-generaal Swedish National Food Agency: “We zijn blij dat EFSA deze opdracht accepteert. De aanvaarding van EFSA reflecteert op de behoefte voor wetenschappelijk bewijs naar verbanden tussen toegevoegde suikers en gezondheid in Europa.”

Ad-hoc werkgroep

Voor het onderzoek richt EFSA een ad-hoc werkgroep op. Deze werkgroep krijgt expertises op het gebied van epidemiologie, voeding, blootstelling aan voeding, voedingsgerelateerde chronische ziekten en tandheelkunde. De Scandinavische landen mogen het wetenschappelijk onderzoek observeren, omdat dit op hun verzoek gebeurd.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

NAGF lanceert video over belang groente- en fruitconsumptie bij jonge kinderen

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert een video met tips om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen.