EFSA wil grenswaarde voor toegevoegde suiker

Suiker

De European Food Safety Authority (EFSA) wil in 2020 een grenswaarde gaan geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren. Dit is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose-intolerantie, insulineresistentie en tandbederf te bestrijden.

Scandinavische landen

Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben EFSA gevraagd om een onderzoek naar toegevoegde suikers uit te voeren. Annica Sohlström, directrice-generaal Swedish National Food Agency: “We zijn blij dat EFSA deze opdracht accepteert. De aanvaarding van EFSA reflecteert op de behoefte voor wetenschappelijk bewijs naar verbanden tussen toegevoegde suikers en gezondheid in Europa.”

Ad-hoc werkgroep

Voor het onderzoek richt EFSA een ad-hoc werkgroep op. Deze werkgroep krijgt expertises op het gebied van epidemiologie, voeding, blootstelling aan voeding, voedingsgerelateerde chronische ziekten en tandheelkunde. De Scandinavische landen mogen het wetenschappelijk onderzoek observeren, omdat dit op hun verzoek gebeurd.

Lees ook
Nestlé schakelt hulp in van ‘Raad van Kinderen’

Nestlé schakelt hulp in van ‘Raad van Kinderen’

Nestlé heeft de hulp ingeschakeld van een ‘Raad van Kinderen’. Deze Raad geeft Nestlé advies over wat het kan doen om kinderen in Nederland te helpen gezonder te eten. Recent kwam de Raad met adviezen, liet het voedingsmiddelenbedrijf afgelopen vrijdag weten via een persbericht.

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

Vergunning voor chloorpyrifos wordt niet verlengd

De vergunning van het chemische gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos wordt zeer waarschijnlijk niet verlengd. Dat schreef de European Food Safety Authority (EFSA) afgelopen vrijdag in een persbericht op zijn website.

Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Babyvoeding vaak te zoet, zegt Wereldgezondheidsorganisatie

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat een groot deel van de babyvoeding te veel suiker bevat. De Wereldgezondheidsorganisatie verzamelde data over babyvoeding in meer dan vijfhonderd winkels in de steden Wenen, Sofia, Budapest en Haifa. Met name in Wenen, Sofia en Budapest lag het suikergehalte in babyvoeding hoog. In meer...