EFSA wil grenswaarde voor toegevoegde suiker

27 maart 2017

De European Food Safety Authority (EFSA) wil in 2020 een grenswaarde gaan geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren. Dit is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose-intolerantie, insulineresistentie en tandbederf te bestrijden.

Scandinavische landen

Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben EFSA gevraagd om een onderzoek naar toegevoegde suikers uit te voeren. Annica Sohlström, directrice-generaal Swedish National Food Agency: “We zijn blij dat EFSA deze opdracht accepteert. De aanvaarding van EFSA reflecteert op de behoefte voor wetenschappelijk bewijs naar verbanden tussen toegevoegde suikers en gezondheid in Europa.”

Ad-hoc werkgroep

Voor het onderzoek richt EFSA een ad-hoc werkgroep op. Deze werkgroep krijgt expertises op het gebied van epidemiologie, voeding, blootstelling aan voeding, voedingsgerelateerde chronische ziekten en tandheelkunde. De Scandinavische landen mogen het wetenschappelijk onderzoek observeren, omdat dit op hun verzoek gebeurd.

Altijd op de hoogte blijven?