Eierhandelaren claimen fipronilschade bij kippenhouders

eieren

In alle stilte blijken eierhandelaren dan toch schadeclaims in te dienen bij pluimveehouders wegens het leveren van met fipronil besmette eieren, schrijft Boerderij. De claims zouden variëren van enkele duizenden tot zelfs honderdduizenden euro’s en betreffen de kosten van het "terughalen, uitzoeken, vernietigen en opruimen van eieren die pakstations hadden geleverd aan retail in binnen- en buitenland". Ook zijn er eierhandelaren die de claims die zij van de verwerkende industrie binnen hebben gekregen 'doorbelasten' aan de pluimveehouders. Noch de eierhandelaren noch de pluimveehouders willen veel kwijt over de schadeclaims. "Dit is iets tussen pluimveehouder en pakstation", klinkt het.

Eventuele aansprakelijkheidsverzekeringen bieden geen soelaas; terugroepacties zouden niet onder de dekking vallen. Wat resteert is in gesprek of onderhandeling gaan en vragen om concrete en gedocumenteerde onderbouwing van de schadeclaim, "met batchnummers, en uitslagen van monsternames." Eerder besloten supermarkten geen claims tegen pluimveehouders in te dienen.

Lees alles over de Fipronil-affaire in ons dossier

Bron: Foodlog

Lees ook
Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster heeft een plantaardig ei ontwikkeld, met de naam VEGGS. Het is een 'vloeibaar goedje' dat bestaat uit verschillende ingrediënten zoals gist en eiwit van soja. Het is volgens de makers geschikt om een roerei van te bakken.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).

Chickfriend aansprakelijk voor fipronilcrisis

Chickfriend aansprakelijk voor fipronilcrisis

Op woensdag 20 mei oordeelde de rechtbank van Arnhem dat Chickfriend en zusterbedrijf Chickclean aansprakelijk zijn voor de schade van de fipronilcrisis. De bedrijven gebruikten in 2017 bewust het verboden middel fipronil om bloedluis te bestrijden bij pluimveehouderijen.De eigenaren verklaarden eind 2019 dat zij nooit hebben geweten...