Eigenaar Draap krijgt voorwaardelijk en boete

DEN BOSCH - Jan F., de Nederlandse eigenaar van het Cypriotische Draap Trading dat in beeld is bij de paardenvleesaffaire, is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Ook legde het gerechtshof in Den Bosch een boete op van 50.000 euro.

Dat meldt Rechtspraak.nl. F. ging vorig jaar in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda, die hem veroordeelde tot een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een celstraf van 18 maanden (waarvan 6 maanden voorwaardelijk).

Het hof legde echter in dit hoger beroep een lagere straf op omdat volgens het hof niet is vast te stellen hoeveel de verdachte heeft verdiend met de fraude. Dat meldt Bredanieuws. Ook het feit dat de volksgezondheid niet in het geding was én dat F. tijdens de zitting in hoger beroep openheid van zaken heeft gegeven, speelde mee in het oordeel.

Wel vindt het hof dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige feiten.

Op papier verkocht

De 63-jarige F. heeft in 2007 en 2008 paardenvlees in Mexico en Brazilië gekocht en vervolgens opgeslagen in Breda. Ondertussen verkocht hij het vlees op papier aan een halal-rundvleesslachterij in Amsterdam.

De leveringen vonden in werkelijkheid niet plaats, maar F. deed dit om zo halal-traceerbaarheidsformulieren te verkrijgen. De voorraad zelf werd vervolgens als halal geslacht vlees verkocht aan Franse afnemers.

Door deze handelswijze heeft de verdachte meegewerkt aan mogelijke misleiding van consumenten, vond het hof. Ook heeft hij het hierdoor moeilijker gemaakt om de herkomst van het vlees te traceren,.

Lees ook: