Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

ijs-aardbei-pixabay

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter in vorm.

Met de zogeheten vriesdroogtechnologie testten de onderzoekers verschillende fruitpoeders. Vriesdrogen is een conserveringstechniek die het vocht uit levensmiddelen, in dit geval fruit, verwijdert. Het drooggevroren fruitpoeder werkt als een natuurlijke stabilisator: het voorkomt de vorming van grote ijskristallen. Kleine ijskristallen geven een romigere smaak en ‘lekken’ minder. Ook neemt het fruitpoeder het smeltvocht van ijs op, zodat het ijs langer zijn originele vorm behoudt.

Gevriesdroogd aardbeipoeder bleek het meest succesvol als stabilisator, gevolgd door framboos- en bramenpoeder. Het aardbei-ijs smolt het langzaamst en behield tot op kamertemperatuur zijn vorm.

Pure fruitpoeders zouden de standaard chemisch-klinkende stabilisatoren kunnen vervangen. Dat past goed in de groeiende vraag naar natuurlijke ingrediënten. Of je van een aardbei-ijsje dat eigenlijk een aardbeipuddinkje blijkt, even blij wordt, blijft natuurlijk wel een vraag.

Foodlog

Lees ook
Cargill investeert in start-up Bflike

Cargill investeert in start-up Bflike

Start-up Bflike, ontwikkelaar van technologieën die resulteren in plantaardige vlees- en visproducten die zo veel mogelijk lijken op hun dierlijke tegenhangers, vindt in Cargill een nieuwe investeringspartner.

Unilever krijgt miljoenenboete vanwege machtsmisbruik

Unilever krijgt miljoenenboete vanwege machtsmisbruik

Turkse mededingingsautoriteiten hebben een boete van 480 miljoen Turkse lira, omgerekend €51 miljoen, opgelegd aan Unilever. De voedings-, was- en verzorgingsmiddelengigant wordt beschuldigd van kartelpraktijken bij de verkoop van ijs.

Eiwitvezels uit soja

Eiwitvezels uit soja

Ojah BV, Nederlandse producent van plantaardige eiwitten, lanceert Plenti ProFiberTM. Voedselfabrikanten kunnen deze eiwitvezels gebruiken bij de ontwikkeling en productie van (deels) plantaardige alternatieven voor dierlijke producten.