Eindeloos genieten van je aardbeienijsje: het smelt niet

ijs-aardbei-pixabay

Drooggevroren aardbeipoeder zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor ijsfabrikanten. Onderzoekers van de Agricultural Research Service (ARS), het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw, ontdekten dat drooggevroren fruitpoeders de structuur en smaak van ijs verbeteren. Simpel gezegd: het ijs smelt niet en blijft beter in vorm.

Met de zogeheten vriesdroogtechnologie testten de onderzoekers verschillende fruitpoeders. Vriesdrogen is een conserveringstechniek die het vocht uit levensmiddelen, in dit geval fruit, verwijdert. Het drooggevroren fruitpoeder werkt als een natuurlijke stabilisator: het voorkomt de vorming van grote ijskristallen. Kleine ijskristallen geven een romigere smaak en ‘lekken’ minder. Ook neemt het fruitpoeder het smeltvocht van ijs op, zodat het ijs langer zijn originele vorm behoudt.

Gevriesdroogd aardbeipoeder bleek het meest succesvol als stabilisator, gevolgd door framboos- en bramenpoeder. Het aardbei-ijs smolt het langzaamst en behield tot op kamertemperatuur zijn vorm.

Pure fruitpoeders zouden de standaard chemisch-klinkende stabilisatoren kunnen vervangen. Dat past goed in de groeiende vraag naar natuurlijke ingrediënten. Of je van een aardbei-ijsje dat eigenlijk een aardbeipuddinkje blijkt, even blij wordt, blijft natuurlijk wel een vraag.

Foodlog

Lees ook
CoolBest ligt nu ook in het ijsschap

CoolBest ligt nu ook in het ijsschap

Het merk CoolBest is bekend van de gekoelde fruitsappen en is nu ook in het ijsschap terug te vinden. Het assortiment wordt namelijk uitgebreid met CoolBest IJs. De twee smaken Strawberry Hill en Mango Dream zijn nu ook verkrijgbaar als ijsje.

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

Vezelhennep als eiwit- en oliebron

HempFlax in Oude Pekela verwerkt sinds 1993 vezels uit lokaal verbouwde hennep. Terwijl hennepteelt na de Tweede Wereldoorlog verboden werd omdat deze geen voedsel opleverde, zijn ‘neutraceuticals’ nu uitgegroeid tot belangrijke markt voor vezelhennep. Eén van de nieuwste loten aan de stam is hennepeiwit. Door naar mogelijkheden...