Eiwit winnen uit zeewier

hortimare

Zalm voeren met eiwitten uit zeewier, dat wordt geteeld van afvalstoffen die vrijkomen bij de kweek van diezelfde zalm. Job Schipper van Hortimare vertelde er donderdag 8 januari over tijdens het Nieuwjaarscafé Impact in 2015 van Schuttelaar & Partners.

De ecologische zalmteelt met zeewier van Hortimare is één van de initiatieven waarvan Schuttelaar & Partners verwacht dat de impact in 2014 groot is. Vandaar dat Schipper in zo'n 20 minuten het innovatieve project mocht toelichten. Bij de grootschalige teelt  van zalm in de Noorse fjorden komen meststoffen vrij als fosfor en stikstof. Die kunnen worden benut om zeewier te telen. Hortimare heeft nu in Noorwegen een zeewierkwekerij van 2 hectare waarin zo'n 50 ton zeewier wordt geproduceerd, met 15 procent eiwit. "Die marine eiwitten lijken op de de eiwitten in vis. Ze kunnen in visvoer worden verwerkt in plaats van soja of vismeel." Schipper verwacht een ton aan zeewier-eiwit te kunnen produceren.

Een ander voordeel is dat bij de teelt van zeewier een habitat ontstaat voor allerlei organismen, die onder meer de larven van de zalmluis eten. De  zalmteelt profiteert daarvan.

Humane consumptie

Directeur van topsector Agri&Food Kees de Gooijer die samen met Trouw-journalist Maaike Bezemer de voordrachten van commentaar verzag, was enthousiast over het project, maar stelde dat 1000 kilo veel te weinig is om voldoende te produceren voor een kwekerij. Hij stelde de vraag of de eiwitten niet beter voor humane consumptie kunnen worden aangewend. Bezemer was positief over de poging een gesloten kringloop te realiseren, maar zei zich af te vragen of je kweekzalm wel moet willen eten.

Naast Schipper waren er enkele andere sprekers over de foodsector. Onno Franse lichtte de plannen voor het World Food Center toe. Sepha Smit van Plus Supermarkten vertelde over de overgang naar rundvlees met twee sterren van het Beter Leven kenmerk en Ronald Lotgerink van Zwanenberg ging in op de groenteproducten die het vleesbedrijf op de markt gaat brengen.

Lees ook:

Schuttelaar herdenkt Charlie Hebdo (9 januari 2015)

Meer over
Lees ook
Doorstart bedrijf Marc van Rijsselberghe

Doorstart bedrijf Marc van Rijsselberghe

Verschillende bedrijven die onder Saline-Farming vielen, maken een doorstart. Waddenwier gaat verschillende wierproducten verkopen die op het land gekweekt worden. De Salt Farm Foundation zet het onderzoek naar zilte landbouw voort.

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

Webinar over vlees- en visvervangers op basis van algen en zeewier

De populariteit van plantaardige vlees- en visvervangers neemt toe. Daarom organiseert de European Algae Biomass Association (EABA) een serie webinars waar verschillende producenten van vlees- en visvervangers op basis van zeewier en algen aan het woord komen.

Nestlé en Corbion starten samenwerking voor eiwit uit algen

Nestlé en Corbion starten samenwerking voor eiwit uit algen

Nestlé gaat samenwerken met Corbion voor de ontwikkeling van ingrediënten uit microalgen. De bedrijven willen die ingrediënten gebruiken in de productie van duurzame, plantaardige voedingsmiddelen. De voedingsmiddelenindustrie is naarstig op zoek naar nieuwe plantaardige eiwitbronnen, en de microalgen zullen Nestlé dan ook met...