Eiwitinname oudste Vierdaagsewandelaars onder de loep

14 juli 2016

De honderd oudste deelnemers aan de honderdste Nijmeegse Vierdaagse zullen dit jaar worden gevolgd om hun wandelprestaties en gezondheid in kaart te brengen. Onderzoekers van Eat2Move meten de eiwitinname van deze wandelaars, die tussen 82 en 93 jaar oud zijn.

Dat meldt Eat2Move. Er zal bij de honderd deelnemers onder meer 24-uurs voedingsvragenlijsten worden afgenomen. Zo wordt bij hen in kaart gebracht hoe de verdeling van de eiwitinname over de dag is.

Voldoende eiwitinname is belangrijk voor de aanmaak van eiwit in de spier en voorkomt verlies van spiermassa en spierkracht op oudere leeftijd.

25 tot 30 gram

Het lijkt erop dat een volwassene voor de bevordering van de aanmaak van eiwit in de spier 25 tot 30 gram eiwit per maaltijd in moet nemen, stellen de onderzoekers.

Inzicht in de inname van de hoeveelheid eiwit, maar ook de verdeling over de dag draagt bij aan het identificeren van een inadequate eiwitinname.

Kwaliteit van leven

Daarnaast zullen vragenlijsten en testen worden afgenomen over onder meer de kwaliteit van leven en cognitie. Ook wordt bloed afgenomen bij de deelnemers.

De honderd oudste wandelaars worden doorgelicht en vergeleken met niet-wandelende en soms hulpbehoevende leeftijdgenoten.

Dit gebeurt door onderzoeksteams van Radboudumc en partners van Eat2Move, waaronder Wageningen University. Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar Inspanningsfysiologie prof. Maria Hopman.

Gezonder eetpatroon

De samenwerking tussen Radboudumc en Eat2Move in het Vierdaagse-onderzoek gebeurt dit jaar voor de tweede keer. Vorig jaar kwam naar voren dat de Vierdaagse-wandelaar gezonder eet dan de doorsnee Nederlander.

Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?