Emmo Meijer: Herwaardering melkvet nodig

30 oktober 2013

WAGENINGEN – “Er is een herwaardering van melkvet nodig, ook binnen de industrie. De melkvetcompositie van koemelk ligt dichter bij de mens dan plantenvet.”

Dat zei Emmo Meijer, corporate director R&D FrieslandCampina tijdens het NVVL-jubileumsymposium ‘Van aardappel naar 3D-geprint voedsel; voor welke uitdagingen staan wij als voedingssector’.

Meijer stelde dat er talloze mispercepties over zuivel leven, bijvoorbeeld rond koemelkallergie en de effecten van melk op de gezondheid. “De NEVO-tabel meldt onder meer dat zuivel geen EPA bevat”, zei hij. “Jawel hoor. En verder is het een bron van jodium en selenium. We moeten de adviezen herzien. Wellicht hebben we dit te lang op zijn beloop gelaten.”

De R&D-directeur van FrieslandCampina blikte vanwege het 60-jarig bestaan van de NVVL terug op de tijd dat melk als essentieel werd gezien. “In de jaren 50 zei Joris Driepinter Melk Moet. Tegenwoordig roept men: Melk Moet Niet. Ik vind dat melk prima in een dieet past en ook een belangrijke bijdrage kan leveren."

'Melk als geheel'

Voor de herwaardering van melk is in zijn ogen wel een veranderingsproces noodzakelijk. “We moeten melk weer natuurlijk maken. Dat beeld zijn we namelijk kwijtgeraakt. Dat betekent dat we af moeten van afzonderlijke voedingsstoffen met elk eigen health claims. Die tijd is voorbij. Nu kijken we meer naar the goodness of dairy, de gezondheidsvoordelen van melk als geheel.

Wel gaf hij aan dat, gedurende de processing op de weg naar het eindproduct, onderweg kwaliteit verloren gaat. “Unieke eigenschappen van eiwitten halen bijvoorbeeld dan het eindproduct niet. Dit moeten we optimaliseren, met een mildere, minimale processing.”

'Meer dan de som'

Melk is volgens hem, net als in een orkest, meer dan de som van melkcomponenten. “Het is goed voor de weerstand omdat het vitamine A, D, zink en selenium bevat, evenals melkvet (vitamine A). Ook levert het sterke botten met calcium, eiwit, kalium, fosfaat en vitamine D.”

“We moeten met zuivel (en voeding als geheel) terug naar de basis en vandaaruit onze positie opbouwen. Bij de nutriëntenbalans in voeding kan zuivel een rol spelen”, aldus Meijer.

Volgens hem wordt vitaliteit dé uitdaging van de 21ste eeuw. “Daarbij  moeten we gezondheid niet meer vanuit 1 invalshoek benaderen. Het voedingspatroon is maar 1 bijdrage, ook bewegen, stress en slaap spelen een rol. Het gaat om een brede benadering, met meerdere partners om samen gezondheid te promoten en ziekten te voorkomen.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?