Energie-intensieve branches luiden de noodklok met campagne ‘Laat het ons blijven maken’
Via de gezamenlijke campagne #laathetonsblijvenmaken luiden 17 energie-intensieve branches de noodklok en roepen zij de politiek op om op korte termijn hun ondernemers tijdelijk tegemoet te komen.
Een groot deel van de bedrijven in deze branches komt door de extreem gestegen energieprijzen ernstig in de financiële problemen en moet de productie afschalen of staken. De brancheorganisaties vragen de politiek om ondernemers tegemoet te komen om hen perspectief te bieden en te ondersteunen bij verdere verduurzaming. “Want die verduurzaming is op langere termijn de enige weg om energie-onafhankelijk te worden van Poetin én om onze bedrijven weer energiek te krijgen.”
Veel ondernemers kunnen de prijzen niet, of maar beperkt, doorberekenen. Ze willen de consument bijvoorbeeld niet (verder) duperen en wegjagen. Daarnaast worden de prijzen van hun producten vaak door anderen of op de internationale markt bepaald. De getroffen bedrijven teren hierdoor enorm in op hun marges en reserves. Sommigen stoppen hun activiteiten zelfs al noodgedwongen. Anderen kunnen momenteel bijna geen nieuw energiecontract krijgen en raken zo van de regen in de drup.
Andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben al extra compensatiemaatregelen getroffen. “Hierdoor ontstaat voor veel Nederlandse ondernemers een ongelijk speelveld. Ook ontbreken bij veel bedrijven in Nederland momenteel de middelen om de komende periode te overbruggen (liquiditeit) en wordt verduurzamen extra bemoeilijkt”, aldus de campagne.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Drempel voor TEK-regeling gaat omlaag
Het kabinet verlaagt de drempel voor mkb-bedrijven om in aanmerking te komen voor energiecompensatie. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Voorheen was dit 12,5%, wat voor de meeste mkb-bedrijven geen haalbare drempel was.
FNLI uit zorgen over continuïteit Nederlandse voedingsmiddelensector
De FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedingsmiddelenproducenten. Door de explosief gestegen energiekosten komen zij steeds meer in het nauw. Een groeiend aantal producenten in verschillende sectoren ziet daarmee zelfs hun continuïteit in gevaar komen. Dat treft niet alleen individuele bedrijven, maar inmiddels ook volledige...
Campagne ‘goede koffie’ maakt bedrijven bewust van belang duurzame koffie op werkvloer
MVO Nederland, Fairtrade Nederland en Solidaridad lanceren Goede Koffie, een campagne die bedrijven bewust maakt van het belang van duurzame koffie met een eerlijke prijs op de werkvloer. Alleen als koffieboeren een goede prijs krijgen kunnen ze investeren in de toekomst en onduurzame praktijken zoals kinderarbeid voorkomen. De campagne richt zich specifiek...