ESA wil vlees kweken in de ruimte

Koe ufo

Ruimtevaartorganisatie ESA wil onderzoeken of het mogelijk is om voedsel – en dan met name vlees – te kweken in de ruimte. Het onderzoek is belangrijk voor eventuele toekomstige lange ruimtemissies.

Astronauten die op lange ruimtemissies gaan, bijvoorbeeld naar een buitenpost op de maan of Mars, zullen hun eigen voedsel moeten produceren. Daardoor hoeft er minder voedsel mee te worden genomen; het maakt de astronauten ook minder afhankelijk.

“Het fokken van grote dieren in de ruimte voor voedselvoorziening is ondenkbaar”, aldus ESA-ingenieur Paolo Corradi. “Een alternatief kan het produceren van voedsel uit celculturen zijn, een proces dat bekend staat als ‘cellulaire agricultuur’.” Dit proces wordt momenteel al toegepast bij de productie van kweekvlees.

De ESA rekent voor dat er uit een monster van koeienspier van 0,5 gram circa 80.000 hamburgers ‘gekweekt’ kunnen worden. Uiteraard zitten hier de nodige haken en ogen aan: in de ruimte zou er een gesloten systeem ontwikkeld moeten worden, waarbij met name het kweekmedium recyclebaar en herbruikbaar is. Het onderzoek van ESA naar kweekvlees zou ook kunnen bijdragen aan de toenemende uitdagingen van vleesproductie op aarde, zo stelt Corradi.

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft een tender uitgeschreven; bedrijven kunnen hun voorstellen indienen tot 13 juli.

Lees ook
Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Migros Group, het grootste retailbedrijf van Zwitserland gaat investeren in de Israëlische kweekvleesproducent SuperMeat. Met deze samenwerking willen de bedrijven de productie en distributie van kweekvlees op commerciële schaal versnellen. Onderdeel van de overeenkomst is een investering van Migros in SuperMeat.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Mosa Meat mag proeverijen voor kweekvlees gaan organiseren. Een nieuwe wet die het parlement onlangs aannam maakt dit mogelijk.