ESA wil vlees kweken in de ruimte

Koe ufo

Ruimtevaartorganisatie ESA wil onderzoeken of het mogelijk is om voedsel – en dan met name vlees – te kweken in de ruimte. Het onderzoek is belangrijk voor eventuele toekomstige lange ruimtemissies.

Astronauten die op lange ruimtemissies gaan, bijvoorbeeld naar een buitenpost op de maan of Mars, zullen hun eigen voedsel moeten produceren. Daardoor hoeft er minder voedsel mee te worden genomen; het maakt de astronauten ook minder afhankelijk.

“Het fokken van grote dieren in de ruimte voor voedselvoorziening is ondenkbaar”, aldus ESA-ingenieur Paolo Corradi. “Een alternatief kan het produceren van voedsel uit celculturen zijn, een proces dat bekend staat als ‘cellulaire agricultuur’.” Dit proces wordt momenteel al toegepast bij de productie van kweekvlees.

De ESA rekent voor dat er uit een monster van koeienspier van 0,5 gram circa 80.000 hamburgers ‘gekweekt’ kunnen worden. Uiteraard zitten hier de nodige haken en ogen aan: in de ruimte zou er een gesloten systeem ontwikkeld moeten worden, waarbij met name het kweekmedium recyclebaar en herbruikbaar is. Het onderzoek van ESA naar kweekvlees zou ook kunnen bijdragen aan de toenemende uitdagingen van vleesproductie op aarde, zo stelt Corradi.

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft een tender uitgeschreven; bedrijven kunnen hun voorstellen indienen tot 13 juli.

Lees ook
Kweekvleesproducenten willen kweekburger over een paar jaar op de markt

Kweekvleesproducenten willen kweekburger over een paar jaar op de markt

Meatable, een Nederlandse start-up die kweekvlees maakt, wil in 2023 hun eerste producten in de markt hebben. In 2025 moeten deze producten op grote schaal verkrijgbaar zijn.

Mosa Meats trekt investering van $55 miljoen aan

Mosa Meats trekt investering van $55 miljoen aan

Mosa Meat, het in Maastricht gevestigde bedrijf dat in 2013 de eerste burger van kweekvlees presenteerde, heeft een investering aangetrokken van $55 miljoen. Het bedrijf weet nog niet wanneer het producten op de markt kan brengen.

Nutreco investeert in vis en vlees uit cellenkweek

Nutreco investeert in vis en vlees uit cellenkweek

Diervoederproducent Nutreco toont flinke interesse in de ontwikkeling van kweekvlees. Begin deze maand werd al een samenwerking met het Nederlandse Mosa Meat aangekondigd. Nu gaat het bedrijf ook nog samenwerken met BlueNalu, een Amerikaanse start-up die zich richt op het produceren van vis door middel van cellenkweek.