Essensor: ‘Smaak is een vak’

evmi-essensor

Bij foodfabrikanten gaat in het traject van smaak naar eindproduct nogal eens wat mis. Dan gaan wat mensen bij elkaar zitten om te proeven. Maar dat is geen meten maar eten. Ze missen waar smaakonderzoek daadwerkelijk om draait. Dat zegt Wim Vaessen van Essensor in het februarinummer van vakblad EVMI.

Volgens hem wordt nog wel eens beweerd dat foodfabrikanten geen peil kunnen trekken op smaak omdat iedereen er verstand van zegt te hebben én er een mening over heeft. Vaessen stelt echter dat smaak een vak is en dat smaakaspecten wel degelijk objectief meetbaar zijn.

Een fabrikant die wil produceren wat de beoogde doelgroep lekker vindt, moet om het te kúnnen produceren, een vertaling maken naar objectieve eigenschappen en vervolgens naar eigenschappen en receptuur. Objectieve criteria voorkomen in zijn ogen zinloze discussies als ‘ik vind deze wel lekker’.

Tool voor herformulering

In het interview gaat Vaessen ook in op smaakonderzoek als tool om bestaande producten te herformuleren. Denk bijvoorbeeld aan zoutvermindering. Essensor verzorgt vergelijkend consumentenonderzoek, panelonderzoek en in-company trainingen (Expeditie van de Smaak) . Door als Essensor te meten kan de productontwikkelaar van een voedingsmiddelenbedrijf in zijn ogen tot een objectieve afweging komen.

Lees het hele interview met Vaessen in EVMI nummer 1 (premium).

Nog geen abonnee?

Lees ook
Over smaak  valt wel te twisten

Over smaak valt wel te twisten

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.” Smaakprofessor...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.