Essensor: ‘Smaak is een vak’

evmi-essensor

Bij foodfabrikanten gaat in het traject van smaak naar eindproduct nogal eens wat mis. Dan gaan wat mensen bij elkaar zitten om te proeven. Maar dat is geen meten maar eten. Ze missen waar smaakonderzoek daadwerkelijk om draait. Dat zegt Wim Vaessen van Essensor in het februarinummer van vakblad EVMI.

Volgens hem wordt nog wel eens beweerd dat foodfabrikanten geen peil kunnen trekken op smaak omdat iedereen er verstand van zegt te hebben én er een mening over heeft. Vaessen stelt echter dat smaak een vak is en dat smaakaspecten wel degelijk objectief meetbaar zijn.

Een fabrikant die wil produceren wat de beoogde doelgroep lekker vindt, moet om het te kúnnen produceren, een vertaling maken naar objectieve eigenschappen en vervolgens naar eigenschappen en receptuur. Objectieve criteria voorkomen in zijn ogen zinloze discussies als ‘ik vind deze wel lekker’.

Tool voor herformulering

In het interview gaat Vaessen ook in op smaakonderzoek als tool om bestaande producten te herformuleren. Denk bijvoorbeeld aan zoutvermindering. Essensor verzorgt vergelijkend consumentenonderzoek, panelonderzoek en in-company trainingen (Expeditie van de Smaak) . Door als Essensor te meten kan de productontwikkelaar van een voedingsmiddelenbedrijf in zijn ogen tot een objectieve afweging komen.

Lees het hele interview met Vaessen in EVMI nummer 1 (premium).

Nog geen abonnee?

Lees ook
Herinvriezen mag wél, maar het is oud nieuws

Herinvriezen mag wél, maar het is oud nieuws

Je haalt 's ochtends kip uit de vriezer om die alvast te ontdooien voor het avondeten, maar krijgt 's middags ineens zin om Chinees te halen. En die kip? Nóóit opnieuw invriezen, is velen van ons van huis uit aangeleerd. Maar dat is een mythe, als we de Amerikaanse voedselveiligheid- en inspectiedienst mogen geloven. Dat schrijven De Morgen en de Volkskrant....

Heks’nkaas verliest van Witte Wievenkaas

Heks’nkaas verliest van Witte Wievenkaas

Witte Wievenkaas maakt géén inbreuk op het auteursrecht van de smaak van Heks’nkaas. Levola (producent van Heks’nkaas) heeft de rechtszaak verloren die het bedrijf had aangespannen tegen Smilde Foods (producent van Witte Wievenkaas). Levola wilde een uitspraak van de rechter op basis van auteursrecht. Kan een smaak auteursrechtelijk worden beschermd?...

‘Gebrom vliegtuig beïnvloedt smaakbeleving’

‘Gebrom vliegtuig beïnvloedt smaakbeleving’

Een lawaaiige omgeving maakt dat een zoete smaak minder intens wordt ervaren en een hartige smaak juist intenser. Het gebrom van vliegtuigen is dus mogelijk de reden dat een vliegtuigmaaltijd niet altijd even lekker gevonden wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University, meldt het AD. Onderzoekers gaven 48 proefpersonen voedsel...