Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

Geld_pixabay

Van alle landen in de EU zijn in Denemarken voeding en niet-alcoholische dranken het duurst. Luxemburg en Oostenrijk delen de tweede plaats. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, meldt De Standaard.

Eurostat vergeleek de prijsniveau's van onder meer brood, vlees en (alcoholische) dranken in EU-lidstaten. In Denemarken liggen de prijzen van voedselproducten en niet-alcoholische dranken 30% boven het EU-gemiddelde, in Luxemburg en Oostenrijk 25% hoger. De EU-landen met de laagste prijzen zijn Bulgarije, Polen en Roemenië (daar zijn levensmiddelen 66% goedkoper dan het EU-gemiddelde). 

In Nederland ligt het prijsniveau 1% boven het EU-gemiddelde. Vlees is in Nederland 23% duurder dan het EU-gemiddelde. Binnen de EU is vlees het duurst in Oostenrijk (46% boven het EU-gemiddelde), Luxemburg (42%), Frankrijk (31%) en België (26%). Brood en graanproducten zijn daarentegen in Nederland 10% goedkoper dan gemiddeld in de EU. 

In Finland, Ierland en Zweden zijn alcoholproducten met respectievelijk 82%, 77% en 52% boven de gemiddelde EU-prijs het duurst. De alcoholprijzen liggen in Nederland op het gemiddelde EU-niveau. 

Afgelopen maandag verklaarde minister Schouten van Landbouw dat voedsel in Nederland, ondanks de door het CBS geconstateerde 3,8% prijsverhoging sinds vorig jaar, nog steeds relatief te goedkoop zou zijn binnen de EU. 

Is de vergissing van de minister het gevolg van het gemiddelde dat Eurostat berekent over rijke en armere Europese landen? Mogelijk niet. In het welvarend Duitsland – de belangrijkste bestemming van Nederlandse boerenproducten – zijn dagelijkse boodschappen goedkoper dan in Nederland.

Bron: Foodlog

Lees ook
ACM start onderzoek naar prijsvorming in voedselketen

ACM start onderzoek naar prijsvorming in voedselketen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar prijsvorming in de voedselketen. De ACM zal jaarlijks een rapport publiceren dat inzicht moet geven in de manier waarop de prijs die de consument betaalt over de keten wordt verdeeld. Dat laat de autoriteit weten in een persbericht. De monitor prijsvorming in de voedselketen, zoals...

Gids etiketteren ligt klaar voor insectenproducten

Gids etiketteren ligt klaar voor insectenproducten

Het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) heeft een advies gepubliceerd voor het etiketteren van voeding op basis van insecten. De gids geeft aanbevelingen op het gebied van wettelijke eisen waaraan etiketten moeten voldoen, gezondheidsclaims, het aangeven van allergenen, de oorsprong en de verantwoordelijkheden van operators in...

Europese Commissie publiceert dual quality-onderzoek

Europese Commissie publiceert dual quality-onderzoek

De Europese Commissie publiceerde deze week de resultaten van een onderzoek naar zogenaamde dual quality-producten. Een derde van de geteste voedingsmiddelen bleek in verschillende landen een verschillende samenstelling te hebben, terwijl de verpakking nagenoeg gelijk was. In een vergelijkende studie heeft de Europese Commissie de samenstelling laten...