Eten volgens nationale voedingsrichtlijnen is goed voor het milieu

vegetarisch

Nationale voedingsrichtlijnen zijn goed voor mens én milieu, toont onderzoek van de Universiteit Leiden aan. De wetenschappers bepaalden de milieu-impact van de voedingsadviezen van 37 landen door hiervan de CO2-uitstoot, landgebruik en waterkwaliteit te berekenen en ze te vergelijken met die van het gangbare eetpatroon in die landen.

Slechts 4 van de 37 nationale voedingsvoorschriften houden rekening met de milieu-impact (waaronder de Schijf van Vijf). Toch hebben meerdere voedingsrichtlijnen een positief effect op het milieu, bijvoorbeeld door het advies minder vlees te eten. De grootste milieuwinst valt te behalen in landen met een hoge vleesconsumptie, zoals Amerika, Australië en Nederland. De milieu-impact is juist negatief in landen als India en Indonesië, waar de overheid een hogere vleesconsumptie adviseert tegen ondervoeding en eiwittekort.

Bron: Foodlog

Lees ook
CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statitiek blijkt dat overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks is gedaald sinds 2018. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht, 21 procent rookt wel eens, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker.

Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Maximum chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding

Het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO, onderdeel van de NVWA) brengt advies uit over een maximaal chloraatgehalte in zuigelingen- en peutervoeding van 0,01 mg/kg. BuRO wil met de sector in gesprek om de chloraatgehalten in voeding voor deze doelgroep te verlagen.

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland meest flexitarische land van Europa

Nederland kent de meeste (zelfverklaarde) flexitariërs en minste vleeseters van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek onder 7.500 consumenten uit tien Europese landen die onlangs werden ondervraagd.