Eten volgens nationale voedingsrichtlijnen is goed voor het milieu

vegetarisch

Nationale voedingsrichtlijnen zijn goed voor mens én milieu, toont onderzoek van de Universiteit Leiden aan. De wetenschappers bepaalden de milieu-impact van de voedingsadviezen van 37 landen door hiervan de CO2-uitstoot, landgebruik en waterkwaliteit te berekenen en ze te vergelijken met die van het gangbare eetpatroon in die landen.

Slechts 4 van de 37 nationale voedingsvoorschriften houden rekening met de milieu-impact (waaronder de Schijf van Vijf). Toch hebben meerdere voedingsrichtlijnen een positief effect op het milieu, bijvoorbeeld door het advies minder vlees te eten. De grootste milieuwinst valt te behalen in landen met een hoge vleesconsumptie, zoals Amerika, Australië en Nederland. De milieu-impact is juist negatief in landen als India en Indonesië, waar de overheid een hogere vleesconsumptie adviseert tegen ondervoeding en eiwittekort.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Nederlandse wijnproductie daalt in 2019

Na het topjaar van 2018 blijft de Nederlandse wijnproductie dit jaar achter. De verwacht is 1 miljoen flessen wijn. In 2018 waren dit er 1,25 miljoen. De weersomstandigheden spelen hierbij een grote rol.

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.

Vleesconsumptie iets gestegen

Vleesconsumptie iets gestegen

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedroeg in 2018 iets meer dan 77 kg karkasgewicht. Deze hoeveelheid ligt ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.