Etiketeisen pluimveevlees veranderen

Kippenvlees_Pixabay

Foto: Pixabay

De etiketeisen voor koelvers pluimveevlees gaan veranderen. Vanaf 1 januari 2023 zijn verkopers verplicht om een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te plaatsen om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.  

Voor niet-verpakte producten geldt dat de verkoper de waarschuwing in de vorm van een rolsticker bij op de verpakking kan plakken als een consument het product koopt. Ook kan het op een informatieblad, bon of folder meegegeven worden. Voor diepgevroren pluimveevlees hoeft geen waarschuwing te komen.

Hygiënewaarschuwing

Sinds 2001 zijn verkopers al verplicht om een hygiënewaarschuwing te plaatsen op het etiket. Deze regels worden nu aangescherpt na een onderzoek van het RIVM naar de effectiviteit. Hieruit bleek niet alleen dat een meerderheid een waarschuwing ‘nuttig’ vindt, maar ook dat de vormgeving en de plaats van de waarschuwing verbeterd kan worden.

Onderzoek

Etiket pluimveevlees

Met een consumentenonderzoek keek het Voedingscentrum naar een geschikte waarschuwingstekst en vormgeving. De resultaten hiervan besprak de organisatie met het bedrijfsleven. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) vroeg daarom het ministerie om de nieuwe wetgeving te controleren op uitvoerbaarheid door middel van een MKB toets. "Helaas heeft de MKB-toets niet geleid tot een aanpassing op de etiketteringsregels", aldus KNS.

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met KNS of de Poeliersbond.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

Food Technology: Het belang van hygiënisch ontwerp

De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een listeria- of salmonellabacterie in voedsel. Hoe kun je als voedselverwerkend bedrijf bacterievorming en besmetting voorkomen? En hoe kun je als engineer bijdragen aan de ontwikkeling van een machine voor de voedingsmiddelenindustrie?

Hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp

Als je in de vorige eeuw over dit onderwerp begon, kreeg je vaak de vraag van welke zeurplaneet je kwam. Een machine moest zo goedkoop mogelijk gemaakt worden, het liefst in rvs en doen waarvoor hij bestemd was. Maar in de voedingsmiddelenindustrie, waar met eiwitten van dierlijke oorsprong gewerkt wordt of voor een kwetsbare doelgroep geproduceerd...

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions samen verder

Houwers Groep en CleanIT Solutions BV gaan samenwerken. Met ingang van juni 2022 richten de twee bedrijven de CleanIT Group op om elkaar op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en digitale mogelijkheden te versterken. Beide dochterbedrijven blijven bestaan onder de eigen naam.