EU-breed voedselkeuzelogo niet verplicht

Stella Kyriakides

Foto: 'Stella Kyriakides', via Europarlement

In de farm-to-fork strategie van de Europese Commissie zit geen verplicht voedselkeuzelogo. Dat maakte voedselveiligheidscommissaris Stella Kyriakides afgelopen maandag bekend aan het Europese Parlement, zo schrijft Euractiv.

Kyriakides ziet dat er behoefte is aan harmonisatie op het gebied van voedselkeuzelogo’s, maar stelt deze niet verplicht vanuit de EU. De EU gaat zich wel inspannen voor oorsprongsetikettering. “Ik geloof dat meerdere nationale maatregelen die we zien op het gebied van de oorsprongsetikettering een versnippering van de interne markt veroorzaken”, zei Kyriakides

Slechts 2 weken geleden stuurde een groep van 40 belanghebbenden in de levensmiddelenindustrie een oproep aan Kyriakides om te kiezen voor een voedselkeuzelogo dat voor de hele EU verplicht is. Zij zagen de Nutri-Score als ideale kandidaat.

Op 20 mei zal de Europese Commissie zijn langverwachte voedselbeleid presenteren, tegelijkertijd met de biodiversiteitsstrategie. Het landbouwcomité van de EU vroeg eerder nog om uitstel vanwege de toenemende druk die op boeren wordt uitgeoefend door de Covid-19 uitbraak. Vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans liet echter weten dat de Commissie “absoluut niet van plan is” om goedkeuring van de farm-to-fork-strategie uit te stellen.

Foodlog

Meer over
Lees ook
Branche vraagt EU om uitstel van verbod op wegwerpplastic

Branche vraagt EU om uitstel van verbod op wegwerpplastic

De coronacrisis geeft de industriële lobby nieuwe argumenten om mee te schermen. Single use plastic zou bevorderlijk zijn voor de hygiëne en daarom zou het verbod daarop onverantwoord zijn tijdens de pandemie, zo schrijft branchevereniging EUPC aan de Europese Commissie. De EU wil er niets van weten: het geplande verbod op bepaalde wegwerpproducten...

Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

Consumentenbond: vegetarisch broodbeleg te zout om gezond te noemen

Vegetarische ‘vleeswaren’ zijn te zout om ze gezond te noemen. Wel bevatten ze minder verzadigd vet dan de broertjes van vlees.Aan de hand van de berekende Nutri-Score onderzocht de Consumentenbond 33 soorten vegetarisch broodbeleg en vergeleek ze met de tegenhangers van vlees. De samenstelling van vegetarische kipfilet, ham, salami,...

Simpelweg gezonder: minder vet en vol van smaak

Simpelweg gezonder: minder vet en vol van smaak

Om het gesprek met de consument aan te gaan, sloegen de voedingsautoriteiten wereldwijd de handen in elkaar om uniforme productcommunicatie te ontwikkelen. De gezondere keuze kan immers net zo lekker zijn. Om het verschil met andere tegenhangers in de verf te zetten, ontwikkelde BENEO verschillende recepten met een overeenkomstig nutritioneel scorebord...